Реклама / Ads
13| 4185 |24.09.2019 НОВИНИ

Цацаров иска от ВКС да спре освобождаването на Джок Полфрийман

.
Сотир Цацаров Източник: БГНЕС
Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане Върховният касационен съд да възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман. Главният прокурор иска и да се спре изпълнението на постановеното условно предсрочно освобождаване на осъдения за убийство австралийски гражданин.
 

Припомняме, на 19 септември Софийският апелативен съд (САС) пусна предсрочно условно от затвора осъдения за убийството на студента Андрей Монов Джок Полфрийман, който излежава 20-годишна присъда. Престъплението бе извършено на пл. "Света Неделя" в столицата в нощта на 28 декември 2007 г. До този момент няколко пъти съдът е отхвърлял исканията на Полфрийман за предсрочно освобождаване. Нееднозначно бе поведението на Полфрийман както по време на самия процес, така и след това, докато излежаваше присъдата си. В затвора той основа асоциация, бореща се за правата на затворниците в България, успя и да осъди страната ни в Страсбург.

 

Решението на съда за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман предизвика редица негативни реакции в страната. Депутатите от различни политически сили се възмутиха от решението. Такова изказване направи и правосъдният министър Данаил Кирилов, въпреки че уточни, че прави коментара си като гражданин.

 

Тази сутрин младежката организация на ВМРО внесе сигнал до съдийската колегия на ВСС срещу Калин Калпакчиев, в който изказват съмненията си около безпристрастността на постановлението на Калпакчиев. ВСС обаче прехвърли казуса към Инспектората на ВСС. По-късно пред Съдебната палата в София партия "Атака" събра няколко десетки на протест отново срещу решението на съдията.

 

Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов призова пред "Ей Би Си нюз" австралийските власти да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, тъй като подзащитният му е застрашен от държавните власти.



 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 9746 |24.09.2019 Назрява пореден скандал: Задкулисието иска да „отреже главата“ на шефа на НЗОК, за да сложи свой човек . 15| 4209 |24.09.2019 ВМРО искат ВСС да провери състава освободил Полфрийман . 19| 11038 |23.09.2019 Александър Ваклин иска от прокуратурата да затвори устата на медиите . 9| 4889 |21.09.2019 Евродепутатът Джамбазки иска да става кмет на София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads