Реклама / Ads
1| 3597 |05.06.2019 НОВИНИ

Цацаров определи датата за избор на негов заместник

.
Сотир Цацаров
Кой ще е следващият главен прокурор, трябва да стане ясно на 14 ноември. По предложение на настоящия обвинител номер едно Сотир Цацаров членовете на Прокурорската колегия приеха единодушно времевия график за провеждане на процедурата.
 

Според него, тя ще бъде открита на 15 юли, а номинации ще могат да се правят до 29 юли, включително. Право да номинират имат най-малко трима членове на Прокурорската колегия и правосъдният министър. В избора обаче участва целият състав на Висшия съдебен съвет.

 

Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари. Заради процедурата за избор на негов наследник в средата на миналия месец консултации проведе президентът Румен Радев. 

 

Досега правосъден министър никога не се е възползвал от възможността да номинира главен прокурор. Данаил Кирилов вече декларира, че няма да го направи и той.

Законът за съдебната власт разполага избора между третия и шестия месец преди края на мандата на действащия главен прокурор. В конкретния случай – между 10 юли и 10 октомври. Затова и Цацаров, който беше първият участник в президентските консултации преди 20-ина дни, ги определи като прибързани.

 

За времето възражение нямаха другите участници в срещите – първите в съдебната система и правосъдния  министър. И те, и президентът мотивираха разговорите с високите обществени очаквания както към институцията "главен прокурор", така и към прозрачността и убедителността на процедурата, по която той ще бъда избран. 

Предложението на Сотир Цацаров за времеви график на избора, след като бъде подкрепено от Прокурорската колегия, ще бъде внесено в Пленума на Висшия съдебен съвет, където ще се реализира гласуването. За да има избор, трябва поне 17 от 25-членния съдебен кадрови орган да се консолидират около един кандидат. За да има нов мандат, ще е нужен и подписът на президента Румен Радев.

 

Няма да има политическо влияние и няма предпоставка за такова при избора на кандидати за нов главен прокурор, заяви пред БНР Даниела Машева - член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Тя каза, че е време да се открие процедурата. В тази професионализация на номинациите Машева видя препятствие пред всеки опит за политическа интервенция върху избора на следващ главен прокурор. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3688 |03.06.2019 Цацаров предлага график за избор на неговия заместник . 1| 4040 |31.05.2019 Цацаров поиска свобода за полицаите, осъдени за смъртта на Чората . 6| 3787 |26.05.2019 Цацаров: 147 сигнала във връзка с изборите постъпиха в прокуратурата вчера . 5| 5977 |22.05.2019 Асен Йорданов: Цацаров е правил множество симулативни сделки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads