Реклама / Ads
14| 6077 |21.02.2013 НОВИНИ

Цацаров освободи от длъжност Галина Тонева

.
Галина Тонева
Висшият съдебен съвет освободи Галина Тонева от длъжността зам.-главен прокурор. От днес Тонева е само редови прокурор във Върховна касационна прокуратура. Мотивът на обвинител номер едно да поиска заместничката му да е аут от екипа му е "разминаване на вижданията за екипна работа".
 

По думите на Цацаров, предложението му не представлява дисциплинарна санкция. „Предложението ми е направено с идеята Галина Тонева да бъде назначена като прокурор във Върховна касационна прокуратура поради наличие на свободен щат. Това предложение предполага да бъде освободена от длъжността зам.-главен прокурор”, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

Той обясни, че на 11 февруари в Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта е постъпил сигнал за прекратено досъдебно производство. В сигнала има две твърдения - за незаконосъобразно прекратяване и за неспазване на принципа за случаен подбор.

Проверката е направена от двама прокурори - Валери Първанов и Виктория Владимирова, които те са установили, че досъдебното производство е било прекратено незаконосъобразно.

При реализирането на договорите за продажба на електрическа енергия от НЕК, за периода, който е проверен - 2004 – 2007 година, се установява, че нереализираните приходи за НЕК са в размер на над 46 649 303 милиона евро. Тези приходи са от разликата в цената на която се купува електроенергията и цената на която достига до потребителите.

Според доклад на АДФИ, сделките са законосъобразни.

Разследването по делото е осъществявано от прокурор Панайотов, по време на делото е направен отвод на прокурора и делото се връща в СГС за определяне на нов прокурор – Георги Тафров, той е определен с нарушаване на принципа за случаен избор.

Категорично не е спазен принципът за случаен избор на прокурор, каза още Цацаров.

Проверката трябва да обхване не само периода от 2004 – 2007 година, но и до настоящия момент, и да бъдат проверени всички сделки за продажба на електроенергия, с посредник.

Ако се установи, че има виновни длъжностни лица от НЕК, ще им бъдат повдигнати обвинения за безстопанственост.

За освобождаването от длъжност на Галина Тонева от длъжността зам.-главен прокурор гласуваха общо 23 членове на ВСС. Предложението беше прието със 17 гласа „за”, 2 – „против” и 4 „въздържал се”.

Галина Тонева беше заместник на предшественика на Цацаров - Борис Велчев. Тя беше и кандидат за главен прокурор заедно с Цацаров и другият му заместник - Борислав Сарафов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5698 |14.02.2013 Сотир Цацаров: Проверяваме трима прокурори за корупция . 5| 5354 |11.02.2013 Сигнал за бомба в Съдебната палата преди срещата Янев - Цацаров . 35| 8973 |07.02.2013 Цацаров: Дали „Буда”, дали „Зевс” – няма основание за сигнал до прокуратурата . 2| 4882 |06.02.2013 С. Цацаров: Изпратени са съдебни поръчки до Израел и други страни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads