Реклама / Ads
3| 4004 |29.03.2017 НОВИНИ

Цацаров поиска уволнението на трима прокурори

.
Обвинител номер 1 Сотир Цацаров иска най-тежкото дисциплинарно наказание - дисциплинарно освобождаване от длъжност, на трима прокурори. Това съобщават от държавното обвинение. Става въпрос за прокурорите Цветанка Гетова, Милена Даскалова и Чавдар Чавдаров.
 
Сотир Цацаров е внесъл предложенията си за наказанията в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Цветанка Гетова е административен ръководител, районен прокурор на Районна прокуратура във Варна, Милена Даскалова - заместник-районен прокурор на Районна прокуратура - Варна, и Чавдар Чавдаров - заместник-районен прокурор на Районна прокуратура в Кърджали. Цацаров иска да бъдат уволнени заради допуснати нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Посочва се, че са накърнили престижа на съдебната власт.

От тримата прокурори се търси дисциплинарна отговорност въз основа на резултати от проверка на отдел "Инспекторат" във Върховната касационна прокуратура. Тя е извършена по сигнал на прокурори от спецзвеното "Антикорупция" в Софийската градска прокуратура.

Проверката във Варна е установила, че на 11 декември 2016 г. около 17 часа жена сигнализирала в Първо РУ на МВР в морския град, че мъжът, с когото преди години е живяла на семейни начала и е баща на двете им деца, е отправил закана с убийство. Мъжът е осъждан за убийството на първата си съпруга. Прокурор Гетова и заместничката й Милена Даскалова прекъснали разпита на пострадалата, като Даскалова заявила, че този мъж я удари, може да я остави "залепена като гербова марка".

Двете прокурорки останали насаме със свидетелката и Даскалова й заявила, че с подадената жалба може да вкара в затвора мъжа, от когото се оплаква, а "той имал достатъчно хора и познати". Тя й заявила, че не това е начинът да се защити, защото заплашилият я може да продължи да я тормози. Препоръчала й да размисли по-добре и по-спокойно преди да подава сигнал срещу него. След това свидетелката се поинтересувала може ли да оттегли жалбата си. Даскалова й отговорила утвърдително. На следващия ден пострадалата оттеглила жалбата си. Обяснила дадените предния ден показания със силна емоция и необмислена постъпка. Заявила, че не изпитва опасения за себе си.

От прокуратурата уточняват, че участието в разпит и задаване на въпроси на свидетел, повишаването на тон, недопустими изявления и коментари сочат и други сочат извършените от Цветанка Гетова и Милена Даскалова дисциплинарни нарушения.

Предложението на Сотир Цацаров за уволнение на заместник районния прокурор на РП - Кърджали Чавдар Чавдаров също се основава на проверка.

На 13 март на тел. 112 постъпили сигнали, че двама бракониери товарят чували с мрежи и риба в зелен джип до моста за село Лисиците. Установено е, че автомобилът е собственост и се управлява от Чавдаров. В багажника му са открити найлонови чували, пълни с рибарска мрежа и риба. При измерването било установено, че рибата била с общо тегло 40,800 кг. - 38 кг. моруна, 2 кг. речен кефал и 800 гр. бяла риба.

Според държавното Чавдаров съществено е накърнил престижа на съдебната власт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3704 |29.03.2017 Цацаров иска да накаже трима прокурори . 1| 3840 |28.03.2017 ДОСТ поиска изборите да бъдат касирани . 1| 4145 |25.03.2017 ЦИК отказа на Цацаров да свали имунитета на кандидат-депутата Николай-Емил Шопов . 2| 4595 |24.03.2017 Цацаров поиска имунитета на кандидат-депутат от „ДА, България”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads