Реклама / Ads
0| 5372 |15.04.2016 НОВИНИ

Цацаров потвърди новината на Фрогнюз: Разследваме ваксините от Турция

.
Образувано е досъдебно производство на Софийска градска прокуратура във връзка с ваксините, дарени от Турция, съобщи пред журналисти в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от „Фокус".
 
„Предмет на разследване представлява не това дали ваксините са опасни за живота и здравето на децата при прилагането им, а въпроси свързани с икономическата целесъобразност на тяхното закупуване и съответно цените, свързани с износа на ваксини”, каза Цацаров.
Главният прокурор посочи, че на практика има два паралелни договора за дарение – единият за ваксини към България и другият - ваксини от България към Република Турция.
Сотир Цацаров уточни, че предмет на разследване са евентуални длъжностни нарушения и престъпления при износ и внос - такива, които са свързани с цени и икономическа ефективност на ваксините. Т.е. ще се разследват икономически показатели, а не лечебни показатели.
както Фрогнюз вчера пръв съобщи очаква се 7-8 души да бъдат подведени под наказателна отговорност.

Делото е образувано за 4 престъпления- внос на неразрешената петвалентна ваксина „Пентаксим”, за внос на „Еувакс”, забранен за употреба в страните от ЕС, за фалшифициране на документ-сертификат, с който една партита БЦЖ е заминала за Турция, както и за оказана принуда върху шефа на „Бул Био” да извърши дарение в полза на МЗ в размер на половин милион лева, свързана с износ на ваксини БЦЖ за южната ни съседка.
Досъдебното производство се образува близо 10 дни след като на бял свят излезе скандалния доклад на ДАНС за въпросните ваксини. Според него продуктите са влезли у нас без разрешение, но изводът е, че няма извършено престъпление от страна на служителите на МЗ. На практика докладът оневини всички работещи в здравното ведомство, начело с министър Петър Москов. Очакваше се, че на базата на доклада на ДАНС, прокуратурата ще приключи набързо проверката, без да търси повече виновни за ваксините, след което окончателно ще затвори тази страница. Държавните обвинители, обаче изненадващо продължиха да ровят в схемата и действайки по вътрешно убеждение установиха, че има извършени престъпления. По този начин СГП, след ВАП потвърди за породен път разследванията на Фрог нюз и на журналистката Валя Ахчиева от предаването „Открито”. Припомняме, че по повод изнесените факти за турските ваксини, Петър Москов си позволи да ни заплашва със съд и да отправя недопустими обидни квалификации.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 18017 |15.04.2016 Хвалете Цацаров и Цветанов, внушавайте преврат, наредил Пеевски . 0| 4949 |13.04.2016 В. Симеонов: Цацаров да разследва Сидеров за 5-те офшорки на Сейшелите . 0| 4704 |01.04.2016 Цацаров въстана срещу бурките . 0| 5825 |31.03.2016 Прокуратурата потвърди новина на Фрог: В дома на Цветанов са открити 175 000 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads