Реклама / Ads
10| 4872 |23.02.2011 НОВИНИ

Б.Цеков: Трябва текущ контрол на СРС-та и МВР

.
Борислав Цеков Източник: Булфото
Борислав Цеков от Института за модерна политика коментира, че е „много важно да се създаде независим орган за контрол върху специалните разузнавателни средства. Такъв орган беше закрит още в първите дни на настоящото Народно събрание. Не знам какво наложи спешността на тази мярка, но след това се породиха проблеми" .
 

Повод за това негово изказване е темата за подслушванията и отговорността на службите, съдебната система и депутатите при прилагането на СРС-та у нас по радио К2.Той взе участие на кръглата маса в НС, на която се разискваха идеи за законодателни промени при използването на специални разузнавателни средства.

„Контролът върху МВР и службите, които използват и прилагат СРС, би трябвало да не е последващ, не да се тича след събитията, да се проверяват вече извършени нарушения, а да е текущ", смята Цеков. По думите му органът трябва да е обезпечен с експертен и административен капацитет. Да бъде „отдалечен като независимост от изпълнителната власт, от парламента и партиите". „Такъв орган не само трябва да съществува, но и да бъде обект също така на граждански контрол", уточни юристът.

Създаването му трябвало да стане след публични консултации с широк кръг от неправителствени организации
- като „допълнителна гаранция, че няма да тегне сянка на партийност над този орган". Опасенията са, че не би било по силите на подкомисията за контрол на СРС-та в НС да осъществи текущ контрол, защото може да се окаже, че десетки граждани трябва да бъдат информирани кога и защо са били подслушвани, ако са попаднали в полезрението на службите и наблюденията спрямо тях са прекратени, но да не получат ответен отговор.

Цеков предлага парламентарният контрол да е задължителен механизъм, но като форма на последващ контрол. Да е ориентиран не толкова към проверката на конкретни казуси, към анализите, колкото към „ефикасното прилагане на закона и търсенето на промени в нормативната наредба, ако това се налага от докладите" на евентуален независим орган. „Подкомисията все пак се състои от политически лица, което в известна степен противоречи на идеята за независим външен контрол върху използването от СРС. Независимият орган трябва да е съставен от хора, които са откъснати от политическите ръководства", аргументира се Борислав Цеков.

Като „формалност" определи председателят на Института за модерна политика предложението да се отнеме правото на вътрешния министър да разпорежда прилагане на СРС и то да се прехвърли на професионалното ръководство в лицето на главния секретар на МВР. Според него много по-важна роля имат съдиите, които подписват разрешенията за използване на СРС, както и заявителите. СРС-та трябва да се прилагат само в краен случай, но и да се въведе единен национален регистър на отказите за използването им, които да са мотивирани писмено от съответните съдии, предлага още Цеков. Във всеки годишен закон за държавния бюджет да се вписват парите, които отиват за специални разузнавателни средства и да има повече прозрачност, каквато има в САЩ, смята той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5276 |21.02.2011 Я. Нотев: Прокурорът трябва да е господар на информацията . 4| 5128 |18.02.2011 ЕК: България трябва да продължи реформата в съдебната система . 5| 4790 |13.02.2011 Т. Дончев: Трябва по-голяма скорост по транспортните проекти . 3| 5536 |08.02.2011 Ал. Цветков: Контрол в интернет!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads