Реклама / Ads
0| 4922 |13.10.2014 НОВИНИ

Цената на осиновяването - между 10 и 30 000 лв.

.
Колко струва едно дете ?
Между 10 и 30 хил. лв. струва осиновяването на бебе на черно срещу пари. Оказва се, че у нас редица семейства осиновяват дете, едва след като заплатят крупна сума.Твърди се, че парите понякога отиват директно в джоба на социалните, а друг път при адвокати-посредници.
 
След като семейство поиска да осинови конкретно дете, директорката на дом му поиска пари. След това пред камерата на Нова телевизия отрече да го е направила. Директорката на Съвета по осиновяванията също отрече някога да е взимала подкуп.

Те са млади, здрави, заможни, с дете. Имат всичко, но искат и да дадат. Затова в края на миналата година Стефка Камчева започва работа като доброволец в детски дом от семеен тип. Грижи се за седем новородени без родители.

Забелязва обаче, че другите доброволци избягват едно от бебетата. То е от ромски произход с вроден сифилис. Започва да му отделя особено внимание и решава да промени живота му като го осинови.

Според българските закони осиновителят няма право да избира кое дете да осинови.Патрик и Стефка обаче получават всички уверения, че това е възможно. Споделят и на директорката на дома, че възнамеряват да станат родители на детето. Още на другия ден тя им казва, че има личен проблем и спешно ѝ трябват финансови средства. Пита Стефка с колко може да ѝ помогне финансово. Жената твърди, че директорката им е поискала 15 000 евро.

Пари имат, но са категорични, че живот не се купува. Затова официално отказват да платят на директорката, въпреки че тя участва в Съвета по осиновяване. Съответно им казват, че това осиновяване няма да се случи. В същото време в дома окуражават Стефка. Семейството се обръща към Съвета за осиновяване и лично към неговия председател Цветелина Василева. Тя им заявява, че тя решава кое дете при кой отива.

"Всички кандидат-осиновители имат равнопоставеност и се спазва закона – поредност на вписване в регистъра", заяви Цветелина Василева.

Социалните отричат детето да е било болно, за произхода му твърдят, че е неизвестен. Междувременно за Патрик и Стефка достъпът до дома е забранен. От фондацията, която управлява дома, обясниха, че това се е случило, защото едно от основанията да не бъдат доброволци е, ако бъдат вписани в регистъра за осиновяващи.

Директорката на дома отказа официално интервю. Тя заяви, че казаното от семейството не е вярно. Патрик и Стефка алармират редица институции и у нас, и в чужбина.

Подават жалба в прокуратурата срещу директорката на дома и срещу председателя на Съвета по осиновяване Цветелина Василева. От неофициален източник става ясно, че срещу дома има заведено и още едно дело от подобно естество.



















Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4544 |08.10.2014 Сблъсък между две коли и цистерна, двама тежко ранени . 11| 6224 |07.10.2014 Сблъсъци между ромите в Петрич, жандармерия блокира града . 4| 4679 |06.10.2014 При 99,6% от протоколите: Разликата между БСП и ДПС по-малка от 1% . 23| 4841 |02.10.2014 Сблъсък между активисти на БСП и на ГЕРБ в Кърджали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads