Реклама / Ads
Frognews #останивкъщи
4| 3040 |28.05.2019

Увеличават се цените на клиничните пътеки за лечение на деца

.
Исканията на Българския лекарски съюз /БЛС/ за повишаване на цените на редица клинични пътеки, и най-вече на тези в педиатрията, са изпълнени.

Това става известно от проекта на Анекса към Националния рамков договор /НРД/ за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2018 г., публикуван на официалната интернет страница на НЗОК, съобщиха от БЛС.

 

Така, с влизането в сила на Анекса към НРД 2018 г., всички пътеки, които в сега действащия Анекс към НРД 2018, са общи за деца и възрастни, ще бъдат разделени в отделен Пакет и ще бъдат финансирани изцяло като Пакет "Педиатрия". 

 

Цените на клиничните пътеки, изпълнявани в клиники/отделения по "Педиатрия" в структури от трето ниво на компетентност се увеличават с 30 на сто, а тези от първо и второ ниво на компетентост с 20 на сто. Поради значителните разходи за хирургично лечение на деца, както и необходимостта от по-продължително проследяване на състоянието им, е било договорено увеличение с 50 на сто на цените на клинични пътеки за операции на хранопровод, стомах, тънки и дебели черва.

 

Увеличението на цените в областта на пулмологията ще бъде с 10 на сто, като там, където има разделение на пътеки за деца и за възрастни, детските пътеки ще бъдат завишени с 20 на сто. 
Повишаване с 10 на сто ще има и на цените на терапевтични клинични пътеки, изпълнявани в отделения по "Вътрешни болести", "Кардиология"и "Анестезиология" и интензивно лечение"от първо и второ ниво на компетентност. 

 

 

Имайки предвид факта, че за изпълнението на клинични пътеки в областта на "Инфекциозни болести", са необходими значителни средства, както за диагностициране на съответното заболяване, така и за лечението на пациентите, договореното увеличение при тях е в размер на 20 на сто.

В подкрепа на демографската политика със 100 лв. е увеличена цената на клинична пътека "Раждане" - от 750 на 850 лв. 

 

Увеличение има и при цените на амбулаторни процедури.

Проектът на Анекс към Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2018 г. е публикуван на официалната интернет страница на НЗОК за 14-дневно обществено обсъждане.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. БЛС и НЗОК преговарят за цените на недофинансирани клинични пътеки 0| 3049 |13.05.2019 . Бизнесът с писмо до премиера заради цените на тока 2| 3344 |09.05.2019 . Кардиолози: Увеличават се засегнатите от сърдечно-съдова недостатъчност 1| 3428 |07.05.2019 . Ананиев: Променяме цените на клиничните пътеки от 1 юни 2| 3239 |03.05.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ