Реклама / Ads
9| 4983 |23.01.2014 НОВИНИ

Цепят до стотинка подслушването

.
Тефтерчетата в Държавната агенция "Технически операции" са елиминирани и системата за сигурност вече не позволява да се използват нерегламентирано специални разузнавателни средства.
 

Това каза на пресконференция в Министерски съвет председателят на агенцията Цветан Китов. Той посочи, че на 16 януари структурната реформа в ДАТО е приключила и агенцията вече е самостоятелно функционираща.

С математическа формула ще се смята каква е цената за всяко едно техническо проследяване. Така на практика експертите около шест месеца ще следят всички маршрути на станалия популярен в медийното пространство "Крайслер", с който се извършва подслушването, стана ясно от думите на Китов.

Въведена е нова организация при прилагането на СРС-та, отбеляза председателят и добави, че се документират всички действия и са въведени регистри за контрол над СРС-та, в които се въвеждат всички необходими данни за осъществяване на ефективен контрол по законосъобразното им прилагане, обясни още Китов.

В ДАТО е създадена и дирекция "Научно приложни дейности", която има специален учебен отдел. Регламентиран е и редът за използване и съхранение на мобилната техника за контрол на GSM комуникациите. На всички такива автомобили са монтирани GPS системи.

Амбицията на Цветан Китов е до края на годината окончателно да приключи реформата в агенцията. До края на годината се очаква и ДАТО да разполага с нова сграда, която трябва да се определи от правителството.

Декември пък е крайният срок за въвеждане на воден знак върху СРС-тата, добави председателят на агенцията.

Китов коментира случаите на изтекли записи в общественото пространство, като ги определи като безобразие. По думите му те създават лошо име на структурите, които работят със СРС-та. Председателят на ДАТО заяви, че със завишения контрол в агенцията иска да покаже, че от нея не изтичат СРС-та.

Той е доволен от доклада на ЕК в областта за прилагането на СРС-та. Като председател на ДАТО бих искал да благодаря на ЕК, че е отделила специално място в доклада си на мерките, предприети за гарантиране на законосъобразността при прилагане на СРС-та, подчерта той.

Според председателя на агенцията тези мерки са оценени положително от Брюксел. По думите му ЕК е оценила позитивно това, че СРС-тата не са на подчинението на вътрешния министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 5312 |19.01.2014 А. Райчев: С подслушването Цветанов обедини Местан и Сидеров . 51| 6221 |18.01.2014 Бойко Борисов: Няма да отида в ДАНС на разпит за подслушването . 12| 5924 |03.12.2013 Мирослав Найденов: И други ще се отцепят от ГЕРБ като Марков . 41| 5207 |09.05.2013 Още двама на разпит за подслушването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads