Реклама / Ads
13| 6740 |23.05.2012 НОВИНИ

Цецка Цачева бе евакуирана

.
Цецка Цачева
Шефката на Народното събрание Цецка Цачева е била евакуирана от жилището си след земетресението и е настанена в една от държавните вили в "Бояна".
 

Това е станало по изричното настояване на НСО, пише "Труд". В ранни зори след бедствието премиерът Бойко Борисов започна да се включва по медиите, за да обясни, че са предприети всички мерки за защита на населението. Той каза, че е преброил 13 труса.

"Да се надяваме, че няма да удари пак. Знам, че хората са в паника. Нормално е да се уплашат след толкова силен трус", каза Борисов.

Новината за земетресението в България свари президента Росен Плевнелиев по време на презокеанския му полет от Чикаго за София. Държавният глава научи за труса от репортерите, когато в 7,51 ч българско време самолетът му от САЩ кацна за презареждане на летище "Кефлавик" до Рейкявик, Исландия.

 

Плевнелиев се обади на семейството си, а веднага след прибирането си в София в 13,35 ч се свърза с кризисния щаб, областния управител на София Данаил Кирилов и строителната министърка Лиляна Павлова, чието ведомство се занимава със сеизмичната устойчивост на сградите.

На борда на президентския самолет беше и министърът на отбраната Аню Ангелов, който веднага осъществи контакт с командването на армията, но преди това прозвъни на членовете на семейството си, за да разбере как са след труса.

 

"Армията винаги има готовност да помага, но засега, слава Богу, не се налага. Нямаме искане за помощ. Няма данни за по-големи щети. Проблемът е концентриран около язовир "Студена", където от кризисния щаб се притесняват за язовирната стена", каза Ангелов пред "Труд".

Външният ни министър Николай Младенов "туитна", че има земетресение. Той веднага сподели и линк към съвети какво да правим по време на трус след най-силното разлюляване около 3 ч през нощта.

 

С туитове се отчете и американският посланик Джеймс Уорлик. Пред БНТ дипломатът обясни, че е преживял два труса преди този в София. Единият е бил през 1990 година, когато работил в посолството на САЩ в Филипините в град Багио,а другият - в Сан Франсиско, САЩ. За земетресението, което разлюля българската столица, Уорлик каза:

"Беше доста страшничко изживяване. Така човек наистина осъзнава силата на природата." Той сподели, че се чудел дали да излезе навън по пижама, след като се събудил от труса. Американският посланик си припомни и ужаса от земетресението в град Багио, чиято сила била 7,7 по Рихтер. Той разказа, че имало висок хотел, който тръгнал да се руши, и имало много жертви, пише още Труд.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 7692 |28.04.2012 Руският патриарх Кирил подари яйца на Б. Борисов и Ц. Цачева . 13| 6332 |23.04.2012 Цецка Цачева: Вот наесен? Забравете . 11| 5677 |20.04.2012 Цачева: Безпрецедентен е примерът с изтегляне на подписите . 14| 6273 |12.01.2012 Ц. Цачева: Няма как Любо Къдравия да почука на моята врата в НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads