Реклама / Ads
4| 4711 |12.09.2009 НОВИНИ

Цецка Цачева : Между НС и президента няма напрежение

.
Цецка Цачева Източник: Вяра Йовева
Безспорно най-важният въпрос, който стои пред парламента, е приемането на бюджета за 2010 г. Това трябва да стане до края на тази календарна година, заяви председaтeлят на НС Цецка Цачева в "Седмицата" на Дарик радио.
 

“Изпълнителната власт вече има идея какъв трябва да бъде бюджетът. Бюджетът трябва да носи своята философия и на първо място да бъде балансиран и в условията на криза да прави живота на хората у нас по-лек”, каза още Цачева.

Относно възможните промени в данъчната ни политика, Цецка Цачева каза, че не е специалист, нито експерт в тази сфера и няма да изказва мнение, което би прозвучало като мнение на лаик, а предпочита да се довери на експертите, които работят в Министерство на финансите и съответните институции.

Като втори по-важност въпрос председателят на НС определи изборът на правителство, който вече е факт. За възможни промени в близко бъдеще и евентуална смяна на министри в кабинета, които се коментират в медиите,  г-жа Цачева е категорична, че като юрист би коментирала, едва когато те такива промени се случат.

“Това, което знам е, че в софийския щаб на ГЕРБ текат номинации на кандидати за кмет. Няма нищо драматично в това да има промени. За мен няма незаменими хора, тепърва ще видим какви промени се налагат”, убедена е Цецка Цачева. Тя също така изрази задоволство от начина, по който към момента работят постоянните комисии. Според нея най-важна е екипната работа с административните служители и създаването на добри условия за работа на комисиите.

“Основните критици на нашата работа въобще не присъстват в пленарната зала - от 40 народни представители от БСП присъстват едва 10-15 на работните заседания. Но аз съм добронамерен човек и първия път прощавам, затова няма да споменавам засега имената им, ще изчакам търпеливо”, заяви Цачева, за която въвеждането на биометрична система в НС е все още под въпрос. “За мен е по-важно да не се правят излишни разходи относно нещо, което не е сигурно дали ще бъде ефективно, отколкото народните представители да проявяват съвест, да идват на заседания и гласуват със своите карти”, допълни още тя.

Цачева се закани да назове публично имената на тези народни представители, които продължават да гласуват с чужди карти само, ако те самите не проявят съвест да прекратят тази порочна практика.

Относно приема на нова енергийна стратегия за страната ни Цачева каза, че преди да е видяла договорите, които все още никой от управляващата партия ГЕРБ до този момент не е виждал, не може да се ангажира с конкретни предложения, освен, че за всички е ясна нуждата от прозрачна енергийна стратегия.

Цачева убедена, че: “Партия ГЕРБ, специалистите и експертите са подготвени и имат ресурс и опит да изградят стройна енергийна стратегия за България”.

По отношение на лошите отношения между премиер и президент тя увери, че е наблюдавала много внимателни реакциите на двамата, както и изявленията в медиите и не е стигнала до извод за лоши отношения помежду им, а по-скоро е разбрала, че в институциите трябва да се работи без да се обръща внимание на отделни личности, в посока решаване на проблемите.

Като оценка за работата на парламента до момента председателката обобщи, че “стиковката между отделните власти е добра” и заяви, че “между президента и народното събрание няма никакво напрежение”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4760 |11.09.2009 Ц. Цачева: Няма лобистки интереси в законодателството . 12| 6652 |09.09.2009 Журналисти в спор за искрите между Първанов и Борисов . 25| 7062 |05.09.2009 Пламна война между турци и българи в ДПС . 1| 4461 |01.09.2009 Цачева отряза 15% от администрацията в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads