Реклама / Ads
17| 4821 |16.11.2010 НОВИНИ

Цецка Цачева размаха пръст на СУ

.
Цецка Цачева
Придседателят на парламента Цецка Цачева бе освиркана от преподаватели и студенти на най-старото висше училище у нас. Това се случи днес на поредното протестно шествие на Алма Матер срещу политиката на правителството в областта на висшето образование и науката.
 

В отговор Цачева потърси сметка от ректора на Софийския университет “Климен Охридски“ проф. Иван Илчев за недемократичното отношение на протестиращите към председателя на най-демократичната институция у нас, каквото е Народното събрание.

Цачева излезе пред парламента, точно когато протестното шествие достигна сградата на парламента. Нейната поява обаче бе посрещната с бурно освиркване от страна на студентите, въпреки обявените в петък от Цачева 2 млн. лева за висшето училище от икономии на НС.

“Но те не освиркват изпълнителната власт, те освиркват сградата на парламентаризма, символа на демократичните промени в България“, заяви възмутена Цачева.

Тук, на тази сграда, пише: “Съединението прави силата", а само слепият не вижда, че сме изправени пред разединение на държавата и духовността. Това не бива да се допуска в една цивилизована държава. От едната и от другата страна на тази сграда са духовните крила на България – БАН и Софийският университет. Без тези крила тази сграда ще пълзи в историята и няма да изпълни историческата си повеля. Това заяви на свой ред бившият ректор на СУ проф. Боян Биолчев.

Пред журналисти Цачева коментира, че парламентът е доказал ангажимента си към висшето образование и то не под натиск. Тя обаче се обяви против ултиматумите и подчерта, че единственият път да се решат проблемите в сектора, които са трупани с години, е диалогът.

Ректорът на СУ проф. Иван Илчев пък изрази надежда, че между първото и второто четене на бюджета в парламента все още има възможност да се направят промени, които да осигурят бъдещето на образованието и науката през тежката година, която предстои.

Издигайки плакатите “Мълчанието е злато, когато си овца“ и “Министерството на финансите е нерентабилно, закрийте го“, шествието стигна до Министерски съвет.

Илчев и представители на студентите внесоха своите искания към правителството, след което протестиращите тръгнаха обратно към Алма Матер.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4592 |25.10.2010 Цачева брани Цветанов от Янев . 0| 4469 |20.10.2010 Цачева крие вицепремиер от РЗС в пленарна зала . 12| 5595 |08.10.2010 След неуспешния вот на недоверие БСП поиска главата на Цецка Цачева . 12| 5674 |30.09.2010 Борисов, Цветанов и Цачева отсвирили Борисова*

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads