Реклама / Ads
31| 5625 |29.12.2015 НОВИНИ

Циганчетата се връщат в клас с куп привилегии

.
Ромчета в клас
Безплатни учебници до 7 клас, осигурен транспорт и ранно кариерно ориентиране са мерките, които МОН взима, за да задържи ученици от малцинствата в училище. Нови привилегии и бонуси за учениците в риск от отпадане от клас предвижда нова стратегия на Министерството на образованието.
 
Програмата, която в момента е пусната за обществено обсъждане, акцентира върху децата от малцинствата заради критики в доклад на Европейската комисия по-рано тази година.

Според документа всяко четвърто циганче не е стъпвало в клас, а всяко пето не ходило и на подготвителна група. Авторите на изследването изтъкват още, че 12% от учениците у нас напускат клас по-рано, за да работят или от липса на заинтересованост. Именно заради тежки данни ЕК остро критикува България, а от просветното ведомство излизат със Стратегия за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система, която рамкира конкретни действия за милиони левове до 2020 г.

Сред тях са раздаване на безплатни учебници на децата до края на средното образование (до 7 клас включително), както и за ученици в риск от отпадане. За това са предвидени инвестиции в размер от 11,5 млн. лева, които ще бъдат превеждани от МОН към общините. Това е основна промяна, защото досега учебни помагала за безвъзмездно ползване се дават само в начален курс.

Още по темата: ЕК ни критикува: Всяко четвърто циганче не ходи на училище

Друг начин да се стимулира желанието за учене сред малцинствените групи е допълнителното обучение по български език за деца, на които той не е майчин. Плановете на МОН са до 2017 г. от тази нова услуга да се възползват 150 000 души. С 10 млн. лева пък ще се прави агитация сред бедните родители от „социално застрашени групи“ да пускат децата си на детска градина още от 3-годишна възраст. С нея просветни работници ще ги убеждават, че малчуганите ще получат социални и образователни навици, както и равен старт в училище.

В стратегията са застъпени и куп нови мерки за извънкласни дейности като провеждането на ученически игри за 471 хил. лв., за спорт - 159 хил. лв. и за физически занимания в извънучилищно време - над 1 млн. лева.

Други 25 млн. лева до 2018 г. ще отидат за реинтегриране в училище на циганчета, които вече са отпаднали от клас по една или друга причина, става ясно от стратегията. Предвижда се и разработването на система за ранно предупреждение за отпадането на ученици, която да заработи първо в Северозападна България. Това е тест, който ще покаже на учителите дали имат „проблемни деца“ и как могат да ги задържат в класните стаи. За тях освен подкрепящи занимания, ще има и такива по интереси и развитие на творчеството.

Една от най-основните промени, които ще настъпят в образованието, ако бъде приета стратегията е реализиране на целодневно образование до 7 клас. За това ще бъдат инвестират 125 млн. лева и ще обхване близо 700 000 деца у нас. От документа не става ясно дали училищата в страната ще има база за организация на такъв тип обучение. Преди години се създадоха проблеми с намирането на стаи и педагози за задължителната занималня за начален курс, а сега идеята е да се добавят ученици от четири по-горни класа.

В стратегията е записано още, че ще бъде осигуряван и безплатен транспорт за учениците, за които само през 2016 г. ще отидат 30 млн. лева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5742 |18.12.2015 Изключиха ученици от Класическата гимназия заради сигнал за бомба . 16| 9130 |10.11.2015 Доц. Христова за Фрог: Мъжете имигранти се завръщат, жените – не . 4| 4157 |09.11.2015 Калфин не знаел за идеята на Горанов за клас "прослужено време" . 5| 5539 |06.11.2015 Драма в Сливен: 30-годишен наркоман уби 9-токласничка и се самоуби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads