Реклама / Ads
55| 15240 |30.05.2015 НОВИНИ

Цигани нападнаха църквата в село Марчево край Гърмен

.
Махала "Кремиковци" в Марчево
Точно днес, на Черешова Задушница, по обяд, докато жандармерията пази на входа на циганската махала "Кремиковци" , десетина младежи - мъже и жени, се спускат към църквата над село Марчево край Гърмен. Нахлуват в храма, взимат торбите на свещеника и бягат към махалата, която е в непосредствена близост.
 
Циганите са откраднали парите от продадените днес свещи и храната, оставена от близки за покой на душите на мъртвите. За това разказват хора от селото. Ромите – на възраст между 10 и 15 години са поискали първо свещеникът Георги Керанов да ги нахрани. След като изяли всичко, те го нападнали и поискали да им даде парите от продажбата на свещи, съобщава bTV.

82-годишният свещеник отец Георги е в тежък шок в дома си в Гоце Делчев след нападението, разказа синът му.

Бившият кмет на село Огняново Розен Марчев случайно минавал край църквата, чул шума и се притекъл на помощ на отеца.

От полицията в Благоевград не потвърждават за подобен инцидент. Дежурният полицай обясни, че няма как да бъде допуснат бой, тъй като има засилено полицейско присъствие. Служители на жандармерията били на място и следели за спазване на обществения ред и недопускане на сблъсъци между роми и българи в община Гърмен.

Припомняме, през последните дни - след ескалиране на напрежението в Гърмен, политиците ни се мъчат да определят причината за проблемите, които до момента варират между социален, етнически и битов характер.

Междувременно председателят на НПО „Гражданска активна съвест" и активен участник в протестите в Гърмен Андон Балтаджиев, който бе арестуван, бе пуснат от съда в Гоце Делчев под домашен арест. Той бе хванат от полицаи в четвъртък на път за Варна.

След приключване на съдебното заседание Балтаджиев каза, че това е начин да бъде отстранен от организацията на готвения голям протестен митинг в размирната община Гърмен, който е насрочен за 2 юни. Защото извършил деянието на 23 май, а е заловен 5 дни по-късно, без да се е укривал от органите на реда.

Докато се гледаше неговата мярка, в друга зала на съда решаваха съдбата и на обвиняемия ром Митко Райков, участник в побоя над българи, довел до протестите в Гърмен.

Съдия Стефан Шарланджиев определи за него най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража". Той е обвинен за едро хулиганство и причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Има богата криминална хроника – осъждан е 8 пъти за извършени престъпления от общ характер – 6 пъти за кражба и 2 пъти за документни престъпления.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6391 |28.05.2015 Нападнаха "Макдоналдс" за малки заплати . 4| 5056 |28.05.2015 Полицията погва циганите из столичните Бояна, Драгалевци, Симеоново . 21| 4636 |27.05.2015 Сидеров: Циганите обичат ГЕРБ повече от ДПС . 8| 4532 |26.05.2015 Мира Радева: Незаконни постройки имат и българи, не само цигани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads