Реклама / Ads
30| 6080 |27.08.2012 НОВИНИ

Циганите ни били полиглоти, но нямали късмет в Европа

.
Ученолюбиви ромчета
Циганите светкавично бързо учат испански и италиански. Учат бързо и френски, защото циганският език е от романската група. Но във Франция няма работа за тях. Който иска сериозно да работи отива в Италия, Испания и Португалия.
 
Във Франция очевидно става трудно. Това заяви по Нова тв Цветелин Кънчев, лидер на Евророма по повод проблемите с българските цигани във Франция.

 

В предприсъединителния период България бе обвинявана от ЕС и сочена с пръст, че не се справя с циганите. Сега какво става? Как се справя Франция, например? Българите сме рискова категория на пазара на труда във Франция, смята на свой ред Димитър Стоянов, лидер на Националдемократическата партия и евродепутат. Правихме това, което ни казваха от Европа. Сега правителството трябва да им каже именно това, че сме изпълнявали техните указания, през това време от ЕС даваха пари през едни фондации, които пари изчезнаха. Това е резултатът. И Европа е виновна колкото и България, че на много цигани им се казваше, че могат да получават пари, без да работят. Това е основата на проблема, категоричен е Стоянов.

 

Трябва да се зададе рамка на цялата държава, какви са приоритетите и целите и оттам да се тръгне. Иначе ромите към кого да се интегрират: към трафикантите на кокаин, към милионерите с яхтите – към кого? Това да се обясни, смята Цветелин Кънчев.

 

Франция досега следваше лоши политики и се радвам, че вече се поправя. Ползваше силови мерки, но вече имаме поне заявка за друг подход. Това ще е полезно и за българите, покрай ромите. Приемам го със сдържан оптимизъм, но нека да видим какво ще стане, смята Румян Русинов, ромски активист.

 

ЕС може да направи твърде много, но и нищо. Вече е ясно, че ромският проблем не е само български, а европейски. Франция има интерес да се разтовари от този проблем и го прави по доста елегантен начин. Нашата дипломация трябва да следи внимателно какво прави франция, за да има съответна реакция. Ние трябва да попитаме как точно дискриминираме ромите, защото такава няма у нас. Ако имаше таката, щеше да има европейска реакция много по-рано. Ромите ни щяха да получат политическо убежище в страните от ЕС, но такова не им се дава, защото няма дискриминация, смята журналистът Светослав Терзиев от в. "Сега".

 

Два милиона и половина българи, от които 10 на сто цигани, бяха насилствено, по икономически причини изгонени от България да си търсят прехраната навън. Това все пак е дискриминация, смята Русинов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 8850 |31.07.2012 Циганите, корупцията и затворите у нас са обект на критика в доклад . 66| 10110 |26.07.2012 Разузнаването плащало рога на Първанов, уж били за чужденци . 5| 6763 |13.07.2012 Над 79 били "мераклиите" да убият Доневио . 114| 6226 |11.07.2012 В Брюксел ни хвалят; били сме дисциплинирани реформатори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads