Реклама / Ads
22| 5905 |08.04.2010 НОВИНИ

Циганите изграждали България

.
ресурса на България Източник: luba4ko.wordpress.com/2008/09
Те са ресурс на страната, а не бреме, осведоми деятел на циганско НПО. Според него половината цигани не живеели по махали и не се отличавали по нищо от останалите български граждани.
 

Държавата няма нужда от международни програми за образование по цигански език и култура, защото това са кухи структури. Ромският език и култура няма да помогне на циганина да изкара някой лев и да стане съвестен данъкоплатец, обяви по НТВ Ангел Джамбазки от ВМРО в дискусия по повод Международния ден на ромите. У нас те наброяват около 350-400 000. НПО на ромите са посредници, които от това се издържат. От работата на НПО-тата няма видим ефект, искам да ми покажете двама цигани, които са извлечени от гетото по тия програми.

Българските цигани са оставени на т.нар. "цигански царе", държавата понякога контактува с тях, т.е. тя е абдикирала от ангажиментите си, продължи Джамбазки.

Важно е да се работи по темата, че ромите са български граждани
, контрира Румян Русинов, председател на Центъра за публични политики за застъпничество. НПО-тата на ромите заместват липсата ни на политическо представителство, добави той, признавайки, че някои от тях си заслужават критиките, но други вършели много работа. Ромите винаги били изграждащи българското общество и негов ресурс, на тях не трябва да се гледа като на бреме, осведоми той и добави, че ромите са изграждали България, посочвайки, че сред българите също имало маргинали. Половината от ромите не приличали на такива и не живеели в цигански махали.

Frognews.bg напомня, че 8 април е Международният ден на ромите. Априлският ден е обявен като такъв през 1992 г. от ООН и Европейския съюз по предложение на Международната организация "Романо юнион".


Преди да те открия,
как се лутах...

Слепец, бездомно куче.
Звезди, небе....
Аз нищичко не виждах.
Трохите с камъните бърках.
Подобно черна сянка бях
и сам от нея се страхувах.

Сега, животът ми е роза.
Оросена, кърваво червена.
Земята съд от глина,
а небето млечен храм над него.

Христо Христов, ромски поет

Честит празник и да не забравите, че ви чака учение и работа, работа и учение, иначе - зле.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 7691 |03.04.2010 Благодатният огън слезе в Ерусалим, идва към България . 0| 5506 |31.03.2010 Румънският турист с все по-голям интерес към България . 9| 6820 |30.03.2010 Терористична заплаха дебне и България? . 9| 5161 |29.03.2010 България осъди атентатите в Москва с писмо до Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads