Реклама / Ads
6| 5220 |09.03.2011 НОВИНИ

Цигарите изчезват от бакалиите и БГ филмите

.
Тютюневи изделия само в специализирани магазини от догодина.
 

Цигарите ще изчезнат от българските филми и телевизионните предавания. Ако продуцентът настоява да пусне филм с папироси, ще трябва да изрязва предварително кадрите на пушещи хора или дори само димяща угарка в пепелника, както по времето на соца изрязваха секссцените. Това предвижда Национална програма за ограничаване на тютюнопушенето в България на Министерството на здравеопазването, която до дни ще бъде гласувана от кабинета. Ако тя бъде приета, драстичните мерки ще влязат в сила от 2013 година. Още от догодина обаче кутиите с цигари, пурите, пакетите с тютюн и дори кибритите и запалките с реклама на тютюнева марка ще бъдат свалени от прозорците не само на т. нар. клек шопове, но и от витрините на фирмените магазини.

Стелажите с тях в магазините за хранителни стоки също трябва да бъдат демонтирани. Проектът предвижда тютюневите изделия занапред да се продават само в специализирани магазини. Рекламата дори само на марка цигари на билбордовете и дори върху чинийките за връщане на ресто също се забранява. Спира и производството на играчки и предмети, наподобяващи тютюневи изделия. От следващата година хлебарите и сладкарите ще трябва да преименуват пастите и соленките, наричани „пури”. Ако националната програма бъде приета, производителите на тютюневи изделия ще трябва да отчитат всяка година какви средства са изразходвали за реклама. Занапред те няма да имат право да спонсорират социални дейности. Цигарите от догодина ще бъдат без добавени аромати и съставки за подобряване на вкуса.

В програмата на МЗ за ограничаване на тютюнопушенето се предвижда и задържане на високи цени не само на цигарите, но и на пурите и на тютюна за лули. Пушенето е най-значимият предотвратим фактор на куп заболявания, сред които и онкологичните, каза д-р Маша Гаврилова, завеждаща отдел „Опазване на общественото здраве” в здравното ведомство. Пафкането причинява повече здравни проблеми в сравнение с алкохола, нелегалната дрога, хипертонията, затлъстяването и повишения холестерол. Употребата на тютюн е сред основните фактори за развитието на белодробни и сърдечносъдови заболявания. Причината за това е, че в цигарите се съдържат над 8400 химически вещества, 69 от които са канцерогенни. Лекарите са категорични, че отказването на вредния навик намалява рисковете от сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт и рак. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4998 |08.03.2011 Тотален бойкот на цигарите след 2013 . 4| 4652 |20.08.2010 Пепелниците изчезват от кръчми тия дни . 0| 5603 |14.07.2010 След екшън заловиха двама в акция "Цигарите" . 3| 7488 |15.05.2010 ГДБОП с акции "Сводниците" и "Цигарите"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads