Реклама / Ads
3| 4317 |21.04.2019 НОВИНИ

ЦИК избира доставчик на машините за евровота

.
Източник: БГНЕС
Утре се очаква да стане ясен и изборът на ЦИК за доставчик на машините за евровота. Според последните промени в Изборния кодекс за европейските избори трябва да бъдат доставени 3000 машини за гласуване. Кандидат– изпълнителите на обществената поръчка са трима.
 

„Бил Гейтс да дойде с неговите 100 човека специалисти, за времето той не може да изпълни тези изисквания. Тези изисквания – те са невъзможни”, коментира един от кандидатите за доставчик на машините за евровота, разкритикува техническите изисквания, съобщава Нова телевизия. Човекът се заканва: „Ако бъдем отхвърлени по тази причина, ще ги заведем в Административния съд. Да се направи експертиза, дали е било възможно да се изпълнят тези изисквания за това време”.

 

 

 

„Ние правим всичко необходимо, за да може да бъде изпълнен изборният кодекс и в 3000 секции, в 31 района да има машинно гласуване”, завяви говорителят на ЦИК Александър Андреев.

 

Оказва се, малкото време било проблем и за други участници в обществената поръчка. А фокусът насочен върху логистиката, поддръжката на място и инсталирането в изборния ден, а не толкова върху технологията на хардуера на машините, коментира пред телевизията Веселин Тодоров.

 

„Наистина е добре да се помисли затова такива поръчки да се обявяват половин година преди това. За местните избори – есента - този абсурдно кратък срок между двата тура, просто трябва да бъде коригиран в Изборния кодекс”, каза той. По думите му проблем е необходимото време за настройване на софтуера на машината и вкарването на бюлетините за втория тур. „Буквално това предотвратява възможността за машинно гласуване, ако това не се промени, както е в нормалните държави”, добави Тодоров.

 

От ЦИК успокояват, че всичко до момента върви в срок. А машинното гласуване би следвало да се осъществи. За първи път и у нас.

 

Продължава регистрацията на листите с кандидати за евродепутати на изборите през май. В неделя в Централната избирателна комисия листата си регистрира партия ВОЛТ. Утре се очаква регистрацията на една от най-интересните листи с кандидати за евродепутати - тази на ДПС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 78 |24.04.2024 Съдът гледа делото за клевета на Гешев срещу Атанас Славов . 0| 219 |24.04.2024 Проф. Кантарджиев: Епидемия не се обявява, за да се затваряме, а защото законът развързва ръцете на здравния министър . 2| 334 |24.04.2024 ISW: Москва засилва операциите на фронта преди Киев да получи военната помощ . 0| 383 |24.04.2024 Скандалът в Агенция "Митници": Депутатите изслушват Асен Василев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads