Реклама / Ads
0| 3557 |09.02.2017 НОВИНИ

ЦИК осигурява машинно гласуване, обсъждат се три варианта

.
Цветозар Томов
Говорителят на ЦИК Цветозар Томов обяви пред Bulgaria ON AIR, че комисията ще се съобрази със съдебното решение и ще осигури възможността на всеки гражданин да гласува машинно на предстоящите парламентарни избори.
 
Той добави, че заедно със служебния кабинет ЦИК обсъжда поне три различни варианта за решаване на проблема, но отказа да ги разкрие преди да има окончателно решение. По думите му има проблем и с техническите лица, които ще работят с машините.

"Всички възможни опции за решаване на този проблем са разглеждани от ЦИК. Не виждам никакво основание за касиране на вота, защото никой няма да бъде лишен от правото да го упражни. Вероятността да се стигне до провал на машинното гласуване е ниска", заяви Цветозар Томов.

Той подчерта, че няма вариант да се загуби вотът дори при евентуални проблеми с машините. Говорителят на ЦИК добави, че на последните президентски избори малко под 100 хил. души са избрали да гласуват машинно.

Изпълнителният директор на Сиела Норма АД Веселин Тодоров демонстрира в ефир как работи машината и посочи, че никога не е имало проблем със софтуера или хардуера й.

Той предупреди, че 12 500 машини няма как да бъдат пуснати на търг месец преди крайния срок, защото нормалните поръчки отнемат 3-4 месеца. ЦИК не може да стартира процедурата без указ на президента, което пък трябва да стане 2 месеца преди изборите, стана ясно още от думите му.

Симеон Белев не беше категоричен дали фирмата, която представлява ще участва в конкурса за обществената поръчка.

"Преговаряме заедно с Филипините и Еквадор да ни дадат машини под наем", разкри той, но уточни, че двете държави нямат подобна практика. "Държавите, в които се прави машинно гласуване, са собственици на машините", отбеляза Тодоров.

Цветозар Томов припомни, че подаващите заявления за гласуване в чужбина са значително по-малко от хората, които гласуват в изборния ден. Той прикани всички желаещи да гласуват в чужбина да подават заявления, защото това отнемало само 5 минути, но облекчава изборния процес.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3521 |08.02.2017 Ананиев: Ще осигурим пари за машинно гласуване . 3| 3720 |07.02.2017 Павлова: Осигуряването на пътната безопасност е най-важна за нас . 4| 4204 |05.02.2017 Ген. Стефан Янев допуска избори без машинно гласуване . 2| 3885 |03.02.2017 Борисов: Да се купят машини за гласуване, наемът е чудовищен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads