Реклама / Ads
3| 4923 |20.04.2013 НОВИНИ

ЦИК прие: ЕГН-тата наум

.
Източник: Булфото
Всеки гласоподавател има право само на един грешен опит при попълването на бюлетината, гласят приетите от ЦИК методически указания за секционните избирателни комисии. Ако човек реши, че е сгрешил в избора си, може да поиска да му дадат чиста бюлетина, но само веднъж. Членовете на СИК трябва да вземат първата, без да я отварят, да напишат на гърба "сгрешена" и да я отделят настрани.
 

ЦИК забрани на членовете на секционните комисии да си диктуват на глас имената и ЕГН-тата на избирателите при сверка на данните от личните карти с избирателните протоколи, гласи още забрана, приета от ЦИК, пише 24 часа.

Ако избирател бъде хванат да заснема вота си или пък отвори попълнената бюлетина пред комисията, гласът му се анулира. Тогава обаче той няма право на повторен опит за гласуване. При тези случаи в протокола се отбелязва нарушението на гласоподавателя срещу неговото име.

Сгрешените и анулираните заради нарушения бюлетини не участват при изчисляването на избирателната активност като невалидни, пише още в указанията на ЦИК. Комисията ще дава по една бюлетина на човек, като трябва да я откъсне от кочана пред очите на гражданина и да му покаже, че е чиста.

До гласуване ще се допускат само граждани с лична карта или зелен паспорт (за родените преди 1931 г.), но не и с шофьорска книжка или международен паспорт. Хората с увреждания, които искат да гласуват с придружител, трябва да си носят удостоверение от ТЕЛК.

Има указания и за евентуални проблеми с прословутите ксерокси. На 11 май - деня преди изборите, всяка секционна комисия трябва да включи и изпробва копирната машина, на която ще прави копия на избирателните книжа. Ако машината не работи, комисията трябва да се обади на телефона за техническа поддръжка и да следват указанията на оператора, предвижда инструкцията. "При неуспех заявете съдействие на техник от фирмата, осигуряваща копирните машини", пише още в указанията на ЦИК.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5849 |21.04.2012 Прощаваме се с големия Наум Шопов . 9| 7459 |18.04.2012 Издъхна гениалният Наум Шопов . 4| 5033 |13.08.2010 Приеха Наум Шопов по спешност в болница . 3| 4803 |17.04.2008 Кабинетът предлага специални пенсии за Наум Шопов и Контстантин Павлов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads