Реклама / Ads
2| 3794 |14.02.2019 НОВИНИ

ЦИК призова депутатите да не убиват преференциалния вот

.
Източник: БГНЕС
Настоящите изменения и допълнения в Изборния кодекс се извършват в срок по-малък от една година преди провеждането на избори и основни постановки в изборните правила не би следвало да бъдат променяни. Това гласи становище на Обществения съвет на ЦИК по повод промените в Изборния кодекс, които ще бъдат гласувани на второ четене в парламента на 14 февруари.
 

Същевременно е в нарушение на правилата и добрите стандарти на законотворчеството да се внасят между две четения на законопроект предложения за промени по същество, акцентират експертите.

 

Съветът уточнява, че анализът на изборните данни ясно показва, че употребата на преференциално гласуване има значителен ръст с всеки изминал вид избори и в известен смисъл би могло да има позитивен ефект в борбата с гражданската апатия. Смятаме, че е важно употребата на преференция да не бъде неутрализирана чрез направените предложения за промени в ИК.

 

От ЦИК обаче се обявяват против видеонаблюдение в секциите.

"Техническото изпълнение на подобна мярка би оскъпило сериозно организацията на изборите, а ефектът от нея е спорен и допълнително би повишил степента на недоверие в изборния процес. Това предложение е свързано с много сериозни технически, психологически и правни предизвикателства, включително по дилемата за онлайн излъчване, публично достъпно в реално време, или за видеозапис само за целите на последващи проверки. Очакваният дисциплиниращ ефект върху секционните комисии може да се постигне само ако камерите се включват с отварянето на секцията, което при публичен достъп би улеснило потенциални организатори на контролиран вот. При наблюдението на броенето е трудно да се очаква, че наблюдателите - граждани или оторизирани проверяващи - ще са в състояние да различат съдържанието на бюлетините и дали резултатите са вярно отразени в протокола. Не по-маловажни са и въпросите свързани с осигуряването на едновременно излъчване на живо на 12 хиляди линка от различните секции; осигуряване на качествена картина; запазването на този видео архив, осигуряването на достъп; начин на гарантиране на личните права на всеки гласуващ и нормативното уреждане на използването на подобни записи като доказателствен материал за извършени нарушения пред институциите. Следва приемането на подобно предложение за видеонаблюдение в секциите, да е съпътствано с особено сериозен и конкретен дебат", се казва в становището.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6330 |14.02.2019 Волт призова демократичната общност да се надигне срещу заговора за преференциалния вот . 0| 4213 |14.02.2019 Депутатите на БСП напуснаха извънредното заседание на Правната комисия . 5| 4962 |13.02.2019 Заплатите на депутатите скачат с още 300 лв. . 2| 4139 |13.02.2019 Депутатите от БСП плащат гаранцията на Елена Йончева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads