Реклама / Ads
6| 10000 |26.07.2014 НОВИНИ

Д-р Циканделов:Чиновници спряха проект за лечение на онкоболни

.
От четири години д-р Анастас Циканделов е представител на една от водещите болници в Израел, решил с неговите колеги да създадат медицински център за имуноклетъчна терапия. Идеята, съвместно с МУ-София и болница „Св. Иван Рилски“, била да се създаде клиника за лечение на генетични нарушения, за костно-мозъчна трансплантация – заболявания, които карат много болни българи да търсят спасение в чужбина. За съжаление, както обикновено се оказва, добрата идея „ударила на камък“ – чиновници попречили на реализирането й, спирайки средства по проекта.
 

„Костно-мозъчна терапия в Германия струва около 160 000 евро. Същото лечение у нас ще струва около 40 000 лева“, заяви лекарят пред „120 минути“ по bTV.

От Министерство на икономиката, където екипът на лекаря кандидатствал за финансиране на проекта, им отказали. Оказало се, че финансиране печелят далеч „по-престижни проекти“ – за „внедряване на хотелска брава“, както и „иновативна капачка за бутилки“ (3 милиона лева), „иновативна реализация на креативност и професионализъм (430 000 лева).

„Моите колеги от Израел бяха меко казано шокирани – как е възможно човешкото здраве да остава на втори план, а на преден да излизат такива „иновативно важни“ проекти“, възмути се д-р Циканделов.

Той открито обвини служителка от Министерството на икономиката, обвързана с „чужди интереси“, както и вече бившите министри Драгомир Стойнов и Таня Андреева в нехайство. „Последният ми въпрос е към господин президента. Преди два дни той каза, че най-важното в момента за българската икономика е внедряването на нови технологии. Преди около месец получихме предложение от съседна Гърция, където се намериха отговорни хора на отговорни длъжности, които ни предложиха този проект да се осъществи там. Моят въпрос е – господин президент, ще позволите ли това да се случи“, заяви д-р Анастас Циканделов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5177 |25.07.2014 Орешарски няма да оттегли проекта за ремонт на бюджета . 3| 7988 |23.07.2014 Правителството остави на следващите проекта за VІІ блок в АЕЦ „Белене” . 5| 4939 |21.07.2014 Новият директор на фонд "Земеделие" призна за забавени проекти . 8| 5236 |19.07.2014 Варна отново под вода, спряха влаковете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads