Реклама / Ads
0| 4541 |20.08.2015 НОВИНИ

Ципрас мисли за оставка

.
Алекис Ципрас
Гръцкият премиер Алекис Ципрас готви експресни парламентарни избори, които могат да се състоят или на 13, или на 20 септември. Страната върви към нови избори, тъй като изглежда, че решението за тях вече е взето, пише в. “Етнос”.
 
Електронното издание “Ефимерида” твърди, цитирано от БТА, че “зарът е хвърлен” и че е възможно Ципрас още днес да връчи на президента оставката на своя кабинет и да свика избори през септември.

В. “Етнос” уточнява, че решението за предсрочния вот е било взето след съвещание, на което станало ясно, че фракцията Лява платформа няма да подкрепи вот на доверие към правителството, ако такова предложение бъде направено от премиера. Изтъква се, че точно този факт е послужил като основание на Ципрас да ускори изборната процедура.

На същото съвещание е било поискано от членовете на кабинета да отговорят дали е постижимо въз основа на сроковете, предвидени от законодателството, да бъдат свикани предсрочни избори на 13 септември. В. “Етнос” твърди, че отговорът бил отрицателен и че запитаните са се въздържали да се произнесат в писмен вид по този въпрос.
По всичко личи, че Ципрас подготвя предизборния си дневен ред и че основната му цел а да мобилизира избирателите на собствената си партия СИРИЗА. Смята се, че основания за това давали предприетите само вчера от Ципрас три предизборни хода, които ясно показвали, че неговата цел била нови избори възможно най-скоро.
Атина вчера отговори на възраженията на германската компания Фрапорт, като заяви, че не иска да предоговаря условията за концесия на 14 гръцки летища, изтъквайки, че конкретната приватизационна сделка е изискване на кредиторите по новото споразумение и че тя е станала след намесата на Берлин.

Премиерът Ципрас поиска Европарламентът да участва наред с останалите кредитори и да следи за оценката по изпълнение на новата спасителна програма за Гърция. По този начин Ципрас иска да внесе промяна в “политическия механизъм”, свързан с тази програма.

На трето място най-неочаквано правителството в Атина спря временно работата на разработвана от канадска компания златна мина в Северна Гърция, след като установи, че компанията е нарушила някои от условията.
Канадският проект за златна мина се посрещна в Гърция с противоречиви коментари и опасения, че производството ще бъде вредно за околната среда. Но като голяма чуждестранна инвестиция той бе възприет и като тест за способността на Гърция да привлече международни инвеститори в условията на дълбока финансова криза. Смята се, че с този ход на Ципрас ще има положителен ефект за предизборна мобилизация на симпатизантите на неговата партия СИРИЗА.

Всичко това става, след като Гърция получи от еврозоната нов тригодишен заем в размер на 86 млрд евро. Първото плащане от 23 милиарда евро е от 10 милиарда евро, които ще бъдат вложени в отделна сметка и са предназначени за рекапитализиране на гръцките банки, плюс още 13 милиарда евро. Атина днес погаси задължения от 3,2 милиарда евро към Европейската централна банка.

Главната опозиционна партия в Гърция Нова демокрация е поставила своите структури в състояние на пълна готовност за нови избори, тъй като смята, че управляващите не могат да решат проблемите на страната и че предсрочният вот е неизбежен, съобщава в. “Вима”.
Лидерът на гръцките консерватори Евангелос Меймаракис е разпоредил на местните партийни структури да излязат до другата седмица с предложения за нова правителствена програма. В близките дни се очаква Нова демокрация да стартира предизборни прояви в провинцията за мобилизация на своя електорат.

 

Позовавайки се на социологически проучвания, нейни представители силно се надяват, че партията СИРИЗА може да загуби тези втори поред парламентарни избори за тази година, и че причина за това е постигнато от тях ново споразумение с кредиторите.
В интервю за изданието “Риъл” представителят по печата на Нова демокрация Костас Карагунис обвини правителството за това, че с действията си удължава несигурността в страната.

 

Той каза, че управляващите тотално са закъснели да се справят с проблемите, и че първите три милиарда евро от новата помощ сега трябва да отидат за погасяване на просрочените задължения на държавата, натрупани по време на управлението на правителствената коалиция, водена от премиера Алексис Ципрас.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4332 |20.08.2015 Премиерът Ципрас хвърля оставка днес? . 7| 5687 |19.08.2015 Шефът на МВР-Пловдив подаде оставка . 34| 8721 |13.08.2015 Иван Кръстев: В Кремъл господства не волята на Путин, а двусмислието му . 3| 4593 |10.08.2015 Ципрас посяга на заплатите на министри и депутати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads