Реклама / Ads
17| 5451 |24.04.2009 НОВИНИ

Цирконият май изнесен със знание на правителството?

.
Бившият вътрешен министър Румен Петков, готов да подкрепи комисия в парламента, която да разследва случая
 

Мистериозно изчезналият цирконий от склад на МВР, най-вероятно е бил изнесен с решение на правителството и предаден на партньорска държава. Това разкри за Frognews.bg осведомен източник, пожелал анонимност, който не уточни коя е държавата.

Скандалът със стратегическия метал използван в атомната енергетика и военната индустрия избухна в четвъртък след като депутатът Яне Янев поиска от вътрешния министър да провери какво е станало с оставения преди две години на отговорно пазене в МВР цирконий. Лидерът на партия „Ред, законност и справедливост” поиска парламентарна комисия да разследва случая, като предупреди, че може да се стигне до международен скандал.

„Подкрепям идеята да бъде създадена специална парламентарна комисия по този случай, ако изобщо има такъв скандал. Ще настоявам групата на БСП да подкрепи такова решение в парламента. Но тази комисия трябва да стигне и до източниците на Яне Янев, и да се разбере кой иска да злепостави държавата и нейни партньори”. Това заяви за Frognews.bg бившият вътрешен министър Румен Петков. Той отказа да коментира дали знае повече за опасния метал внесен от ОНД.

10-е тона цирконий се оказаха, с почти 17-годишна история в България. Внесени са у нас на 8 април 1993 г. от беларуската фирма МП” ВЕРАС”. Стоката е изнесена от Беларус, съобщава БГНЕС. Правото на разпореждане с нея еднозначно принадлежи на изпращача. В няколко документа в различни години от Митница Аерогара - София потвърждават, че стоката е собственост на МП “ВЕРАС”.

До 4 април 2007 година стоката е съхранявана в складовете на известен български летец. На тази дата обаче се извършва първото тежко нарушение на законите в България и стоката се изземва и се пренася в друг склад. Според документите металът отива в база на “М и М Еър Карго Сървиз ЕООД”. На следващия ден е издаден и митнически манифест по този повод. Всичко това става без знанието на собственика “МП ВЕРАС”, който не се е отказвал от стоката в полза на държавата”.
След това се извършва и най-грубото нарушения от страна на финансовия министър Орешарски. С негова заповед на 23 април 2007 година стоката е одържавена. И в пълно нарушение на всички закони стоката се предоставя на МВР. Собственикът на цирконият не е бил известен за това решение на финансовото министерство.

Според разследващите тези незаконосъобразни действия са извършени “по внушение на бивш висш ръководител на спецслужбите”, твърди БГНЕС.

На срещата с депутата Яне Янев вчера, в присъствието на градския прокурор Николай Кокинов, министър Миков отговорил, че в неговото ведомство няма такъв метал и посъветвал РЗС да се обърнат към ДАНС за съдействие.

.Металът, Цирконий, се използва при изграждането на атомните централи. От него се произвеждат тръбите от първия кръг около реактора, който отнема топлината, уточняват разследващите. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6929 |24.04.2009 Създадоха асоциация на тв продуцентите без Слави Трифонов . 8| 16711 |24.04.2009 Фурор направиха картини на Хитлер . 8| 4854 |24.04.2009 Ив. Калфин: България няма да отстъпи от завоюваното по газовия договор . 7| 4819 |24.04.2009 Газовата среща на върха събира премиери, министри и експерти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads