Реклама / Ads
71| 7268 |11.11.2013 НОВИНИ

Цонев: Иска ми се след Бисеров да е Борисов

.
Йордан Цонев Източник: Булфото
Аз самият научих от медиите за оставката на Христо Бисеров. В петък преди неделята, в която подаде оставка, бяхме заедно в НС и дори подписахме предложенията за промени в ЗОП.
 

Това каза Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС. "Нищо не ми каза, абсолютно нищо. Ние отдавна не сме в режим на споделяне. Добри приятели сме, добри колеги, но нищо лично няма в нашите отношения. Онова, което стана, предстои да бъде изяснено с оглед на действията, които разследващите органи предприемат. Не виждам нищо, което да обясни нещата извън това, което знаят хората.

Никаква друга информация. Звъннах му, след като се случи всичко, защото се притеснявах да не е болен. Питах го как се чувства. Той каза: нормално се чувствам, каквото реша да го кажа, ще го кажа, когато реша. Когато имам нещо да кажа, ще го кажа, включително и на теб, така ми отговори", обясни Цонев пред БГНЕС.

"Аз познавам добре Бисеров. Ако някой го беше принудил, щеше да има официално изявление от негова страна. Той е преценил, че трябва да изясни факти и обстоятелства не като политическо лице, а като гражданин. Така е преценил. Познавам го добре и това е абсолютно в унисон с неговия характер. Да, той ще се справи точно сам. Би трябвало да се зададе въпроса: след като има данни, факти и обстоятелства около Бисеров и той подава оставка и излиза от политиката, за да бъде разследван, какво прави Борисов с Цветанов? Какво прави Цветанов в политиката, след като срещу него няма факти и обстоятелства, а три обвинения? Три обвинителни акта има срещу Цветанов и той продължава да стои в ГЕРБ. И същите тези хора да задават въпроси от морално естество на ДПС, не ме изненадва", коментира Цонев.

На въпрос дали има проблеми в ДПС с тази оставка, Цонев отговори, че в ДПС сиви кардинали няма.

"Но има проблеми, оставка на такава фигура и действия процесуални срещу такава фигура винаги пораждат проблеми, политически проблеми за атака срещу партията, второ, пораждат проблеми в ПГ, тъй като Бисеров е изключително опитен политик и юрист. Проблеми има, но не са от такова естество за тези, на които им се иска. Да попитам Борисов - ако това е началото на някакво криминално разплитане и ако аз съм следващият, защо това не се случи по време на неговото управление? Цялата власт беше в техни ръце. Дойдоха на власт с обещание, че ще разследват всички политици и ще ги вкарат в затвора, най-много тези от ДПС. Не знам дали съм следващият, по-скоро знам, че не съм. Силно ми се иска следващият да е Борисов", заяви Цонев.

"Христо няма афинитет към бизнеса. Едва ли става въпрос за някаква война. Вероятно става въпрос за засечени трансфери или сигнали на служби, които следят паричния поток в Европа. Не съм имал никога офшорни сметки и нямам сметки в чужбина през целия период на прехода, нито на жена ми, нито на децата, нито на други членове от семейството ми. Офшорните сметки искаме да ги забраним, защото много лоши неща има в таза практика, на ръба на закона. Като изключим това, че има и легален бизнес в офшорните зони, много мащабни са практиките на укриване на данъци, с което се ощетяват гражданите. Изчисленията на ЕС са за загуби от трилиони евро. Говорим за укриване на данъци, за изтичане на капитали, за пране на пари. Това са основните неща, които се случват в офшорните зони, искаме да направим процеса по-контролируем и по-прозрачен за сделките. Затова налагаме забрана за участие на офшорни фирми във всички по-големи публични сфери", подчерта Йордан Цонев.

Той коментира и кръга "Капитал". "Проектът на Иван Кръстев и на кръга "Капитал" беше сатанизация на една част от ръководството на СДС тогава, обличане на Иван Костов в бяло, за да могат през 2001 да спечелят изборите. Следствие от този "великолепен" политически проект на кръга "Капитал", СДС и старата десница премина в агония, която продължи 7-8 години и следва това се разпадна всичко на ядрата си. По една и съща политическа причина напуснахме тогава с Христо Бисеров. И двамата смятахме, че вменяването на вина в политически лидери, тогава вина се вменяваше и на Божков, и на Бакърджиев, и не е сериозно това. Когато се извършва такава огромна трансформация на собственост от една система в друга, нито една политическа сила, която го върши не остава на власт. Но можеше да не се допускат тези грешки. "Капитал" продължи своето политическо задкулисие, предпочитам да наричам този кръг вече кръгът "Прокопиев", защото искам да правя разлика между журналистите. В момента има много добри издания в областта на икономиката, уважавам много журналистите, които работят там и някак си хората, които работят там се включват и те в този кръг, което не е така. Която и политическа сила да идва на власт, кръгът "Прокопиев" я яхват задкулисно, това се случи и с царя и неговия кабинет, и това се случи и с кабинета на Борисов - там имаха важни министри - Дянков, Николай Младенов, Трайчо Трайков. Ресорите, в които ГЕРБ има най-голям провал, са ресорите на Иво Прокопиев и сега същите тези хора се борят срещу задкулисието. Истинското задкулисие през 1997 година в политическия живот са тези хора. И сега тези хора инициират протести, ползват огромното влияние, което имат в медиите. Това е дело на Иван Кръстев, който има потенциал и възможности и го направи перфектно", убеден е Цонев.

За протестите, Цонев каза, че искрената част и тази част, която социално протестират имат основанията си и морални, и икономически. Въпросът към искрената част ми е: Вижте кой ходи при студентите – Галя Прокопиева и Ивет Добромирова. Това са хора, на които трябва да бъде зададен въпросът: Кого ни предлагате като свалите БСП и ДПС? РБ ли е новата десница? Това е политическата материализация на кръга "Капитал". Вижте кои участват в гражданските съвети, кръгът "Капитал" е това, плюс преподавателите. Какъв е проф. Калин Янакиев? Той е част от този кръг. Това е новият политически проект на кръга на Иво Прокопиев. След като видяха, че проектът на Саша Безуханова е толкова глупав, обединиха парчетата на старата десница и сега предлагат в следващия парламент тази част да влезе и заедно с ГЕРБ да направят кабинет. И какво следва – следва бюджетът на Дянков, разясни Йордан Цонев.

Той добави, че страната е в тежка криза – "след това управление, което освен, че усили кризата, нанесе тежки институционални вреди на България".

Следва ново управление на същата коалиция, която ни управляваше. Не е вярно, че ни управляваше само Борисов. Управляваше ни Борисов и ГЕРБ в коалиция със задкулисието на Иво Прокопиев, защото Прокопиев имаше четирима министри и това е публична тайна и те не го отричат. Не мисля, че Цветан Василев управлява. Ако управляваше, нямаше да прави политически проекти с Бареков, а Бареков не се отнася ласкаво нито с БСП, нито с ДПС, нито с ГЕРБ. За Делян Пеевски нямам какво да кажа. Ако го бяха оставили да управлява ДАНС, може би щяхме да имаме право да го съдим, сега нямаме право.

Тези хора с какво основание ни съдят, само Бог може да ни съди. Да запитаме Калин Янакиев, той с какво право ни съди, какъв християнин е да ни съди. Той осъди ли Борисов, Прокопиев за това, че над 500 млн. заеми има невърнати. Двойният аршин в оценката не може да ти дава право да бъдеш морален съдник на когото и да било. Дори да даваш еднакъв стандарт, трябва да си предпазлив, когато съдиш другия, посочи Цонев.

За заема, за това какви пари дължи Прокопиев, Цонев каза: "Единият има банка, Цветан Василев, на банката всички финанси са публични. Освен това този човек допреди обвиненията в задкулисие, до преди връзките му с кабинета "Борисов", не беше обвиняван в политически пристрастия, а Прокопиев от 1998 г. е и бизнесмен и политик. Като говорим за олигархия, започваме с кръга "Прокопиев", но когато говорим за такива стандарти, трябва да започваме с основоположниците на това. Може би основоположник е Илия Павлов на този модел, но Прокопиев е достоен негов последовател, даже го надмина в много отношения".

"Същият кръг "Прокопиев" лансира за премиер един проф. Илиян Михов, неговата теза бе да се свали бордът, за да рухне цялата държава, за да се стопят заемите на Прокопиев, само по това може да мерите на какво са способни тези хора заради личния си интерес. Затова се обръщам към тези искрено протестиращи да внимават да не им се сбъднат желанията", подчерта Цонев.

За Бюджет 2014, Йордан Цонев каза, че това е един от най-трудните бюджети. "Аз мисля, че сегашният екип - Орешарски, аз, Чобанов, колегите от БСП, Алиосман Имамов е един от най-опитните финансово-икономически екипи на целия преход. Аз и Орешарски имаме десетки бюджети зад гърба си. Трябваше да намерим баланс от наследството на ГЕРБ. Изхарчени са резервите, ние трябва да финансираме тези политики със заеми. В страната кризата е усилена, не е намалена, това е заради проциклична политика – политиката на Дянков, на ниски дефицити, на задлъжняване на фирмите, това усили влиянието на кризата, икономически още повече затъна страната. Много са снижени данъчните приходи, всичко това очертава картина с ниски приходи, които имаме, а имаме заявени големи разходи на обществото – здравеопазване, образование – нереформирана система, не пипната, неофициално безработицата може би е 20%, младежка безработица имаме. Всичко това предполагаше с малко ресурс да успеем да намерим приоритетите. Това много трудно го направихме, може би два или три варианта на бюджет опитахме за първи път. Търсихме да намерим баланса между възможности и интереси. Смятам, че балансът е намерен, затова и критиките са пестеливи. Да вдигнем икономиката, а чрез това вдигане на икономиката да се опитаме да изведем страната от кризата. Вторият приоритет е да дадем стратегически път на образованието и третият приоритет е да помогнем на най-застрашените хора – социално слабите. Това се опитахме да направим и то ще си покаже, заяви Цонев.

Той е убеден, че 1,8% ръст е постижим. За образованието за първи път се опитахме да извадим приоритетите пред скоба като финансиране. Защото досега за 23 г. като се очертае един приоритет, се финансира съответното министерство. Сега сме извели тези приоритети пред скоба. Казваме: даваме 140 млн. за фонд по програма за образование, които трябва да финансират всички образователни проекти от всички бенефициенти в страната. Всеки да може да кандидатства с проекти във ВУЗ-ове, БАН и др. Това е иновацията.

Иззехме от отделните министерства капиталовите програми, които можеха да бъдат иззети извън евросредствата и ги съсредоточаваме във фонд, в който могат да кандидатстват всички – министерства, общини, всички субекти, които имат отношение към ръста на икономиката. Това е сериозна иновация и ако не попадне под ударите на прословутото, че имаме навика да убиваме всичко в зародиш, дано успеем да го изпълним това. Зависи от изпълнителната власт и от цялото общество, дали това ще се изпълни. Аз съм 50 на 50 оптимист и песимист, каза Цонев.

За здравеопазването, Цонев посочи, че е интересна ситуацията с лекарите. "Не смятам, че те нямат основния да протестират. Но и тук виждам двойни стандарти, вместо да излязат на стачка, когато Дянков взе 1,4 млрд. от техните пари, това бяха пари, които ние сложихме в резерв да бъдат изразходвани за болниците, за лекарите, за пациентите, те тогава: абе не бива да става, но от страх Цветанов да не им извади записи, оставиха тези пари Дянков да им ги открадне и да ги изхарчи за друго. Тези пари може да са отишли за заплати, за пътища, за трансфери към други организации и общини за покриване на дупката в бюджета. Защо сега за 104 млн. един резерв, който искахме да направим в НЗОК, те водят битка на живот и смърт, и такава трябва да е, защото по времето на Дянков не стана така", запита реторично Цонев.

Ето този двоен стандарт ни води към пропастта. Бъдете критични към нас, ок, но бъдете критични еднакво към всички. След деноминацията на лева, целият ресурс за здравеопазване беше под 900 милиона. 890 млн. беше след деноминацията бюджет здравеопазване, а сега е над 3 млрд. Недостиг тотален, лекарите на улицата, пациентите недоволни. Там има фармацевтична мафия, която краде парите на хората, има болници, които харчат за сметка на другите. Там има една нереформирана система, колкото и банално да звучи това. Цветанов никой не може да надмине. С парите, които вървяха по частни канали към него, се подслушваха корпорации. По негово време не можеше да изчислиш колко пари са, защото бяха в бюджета на МВР, а сега са в определена бюджетна агенция. Крачката, която направихме, беше към прозрачност. Сега може да се видят на сайта на МФ и няма как да бъдат скрити пари. И няма как операции по СРС да бъдат скрити от обществото, от контролните органи. Това бе основен дефект в цветановата система.

За 1 млрд. заем, който бе гласуван, за актуализацията на предишния бюджет, Цонев каза, че този милиард не е изхарчен. "Те не са взети още тези пари. Това беше за подкрепа на фискалния резерв, тъй като той слиза много под нивото, което трябва да бъде. Тези пари са в подкрепа на фискалния резерв. Сега мълчат по този въпрос" (бел. ред. – тези, които критикуваха актуализацията на бюджета), посочи Цонев.

"Най-общо ми се иска да се нормализира обстановката, не заради управлението, в което участваме, а за да изпълним икономическите и социални цели, да нормализираме страната.

Искам да кажа на тези, които искат предсрочни избори. Защо ГЕРБ иска предсрочни избори? ГЕРБ може да ни направи живота ад по парламентарен път, може да се върне на власт с фанфари, защо ГЕРБ иска избори, защото технологията включва Росен Плевнелиев като президент, назначаване на служебен кабинет, назначаване на МВР и регионален министър и схемата с чувалите с бюлетините, това е схемата на Борисов и ГЕРБ. Затова той води хората на протести, затова иска непременно предсрочни избори. Това е схемата, по която той иска не по честен път да се върне на власт с неговия коалиционен партньор Иво Прокопиев. В момента искрените протестиращи връщат това, което беше 2009 -2013 г. Искат да го върнат на власт. Нека да нормализираме страната по нормален път, призова Цонев.

За това, че Йордан Цонев нарече мутра от парламентарната трибуна Борисов и Борисов го съди, Цонев каза: "Няма за какво да съжалявам, това е мнението на поне половината от българския народ. Мога спокойно да кажа, че хората, които го избират, го наричат така от години. Никога не са го наричали с друго име", добави още Цонев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5091 |11.11.2013 Фандъкова поиска повече полиция . 33| 6620 |10.11.2013 "Атака" поиска оставката на началника на 1-во РПУ-София . 8| 4968 |10.11.2013 Фандъкова поиска повече полицаи заради бежанците . 26| 7475 |10.11.2013 Анастасия Мозер: Ранобудните не искат власт, а морал в политиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads