Събота, 19 Януари 2019, 04:54
Frognews
1| 4579 |30.10.2009

Цонев отхвърли тезата за криза във ВСС

.
ВСС Източник: Вяра Йовева
Криза във Висшия съдебен съвет (ВСС) няма. Тъкмо обратното, Висшият съдебен съвет беше този, който обяви на висок глас, че съществува един гражданин на Република България, известен с името Красьо, който се е опитвал да кадрува на много места в това число и в съдебната власт.

Това казва в интервю за “Фокус” Цони Цонев, председател на Комисията по превенция на корупцията и професионална етика на ВСС.

„Поискахме от Главния прокурор да разпореди бърза, пълна и цялостна проверка по този случай. Истината е, че в момента, когато колегата Иван Колев обяви за този Красьо, нито той, нито останалите членове на Висшия съдебен съвет, можехме да предположим, че зад този 27-годишен младеж може да се крие такъв внушителен брой контакти, както с магистрати, така и със значителен брой политици и с хора, които изпълняват високи длъжности в изпълнителната власт”, каза Цони Цонев.

Комисията за професионална етика и превенция на корупцията е получила първите материали от Прокуратурата в късния следобед на 27 октомври. Още на следващия ден е проведено извънредно заседание, на което са били обсъдени всички стъпки и действия, които следва да се предприемт, за да приключи успешно този случай, казва Цонев.

По повод подадените оставки на магистрати, заради негеламентирани контакти с плевенския Красьо, Цонев е категоричен, че това не ги застрахова от дисциплинарни наказания. Защото, подавайки си оставка като административен ръководител, той остава на работа в съдебната система като редови магистрат. Подавайки си оставка като окръжен прокурор в гр. Бургас, примерно г-н Ангелов, и след като му бе приета оставката от Висшия съдебен съвет, той остава прокурор в Окръжна прокуратура гр. Бургас. Няма никаква пречка да бъде образувано дисциплинарно производство и да се поиска дисциплинарно освобождаване от длъжността прокурор. Въпросът е - дали това е оправдано и съответства на тежестта на нарушението на г-н Ангелов? Ще се преценяват фактите, защото всяко наказание, което се налага дисциплинарно, с него се цели преди всичко постигането на възпитателен ефект”, обяснява Цони Цонев.

Законовата уредба на дисциплинарната отговорност по отношение на съдиите, прокурорите и следователите не създава проблеми. От тази гледна точка няма нещо,което да ни притеснява, за да се пристъпи към решаването на всеки отделен казус, заявява той.
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Мнозинството отхвърли доклада на Еюп 0| 4177 |22.10.2009 . Съдът: Криза с боклука не е имало 10| 3816 |02.10.2009 . Цонев и Близнаков под строй в прокуратурата 4| 3945 |01.09.2009 . Чака ни газова криза; ще я усетим първи 0| 4000 |14.08.2009

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах