Реклама / Ads
1| 5566 |30.10.2009 НОВИНИ

Цонев отхвърли тезата за криза във ВСС

.
ВСС Източник: Вяра Йовева
Криза във Висшия съдебен съвет (ВСС) няма. Тъкмо обратното, Висшият съдебен съвет беше този, който обяви на висок глас, че съществува един гражданин на Република България, известен с името Красьо, който се е опитвал да кадрува на много места в това число и в съдебната власт.
 

Това казва в интервю за “Фокус” Цони Цонев, председател на Комисията по превенция на корупцията и професионална етика на ВСС.

„Поискахме от Главния прокурор да разпореди бърза, пълна и цялостна проверка по този случай. Истината е, че в момента, когато колегата Иван Колев обяви за този Красьо, нито той, нито останалите членове на Висшия съдебен съвет, можехме да предположим, че зад този 27-годишен младеж може да се крие такъв внушителен брой контакти, както с магистрати, така и със значителен брой политици и с хора, които изпълняват високи длъжности в изпълнителната власт”, каза Цони Цонев.

Комисията за професионална етика и превенция на корупцията е получила първите материали от Прокуратурата в късния следобед на 27 октомври. Още на следващия ден е проведено извънредно заседание, на което са били обсъдени всички стъпки и действия, които следва да се предприемт, за да приключи успешно този случай, казва Цонев.

По повод подадените оставки на магистрати, заради негеламентирани контакти с плевенския Красьо, Цонев е категоричен, че това не ги застрахова от дисциплинарни наказания. Защото, подавайки си оставка като административен ръководител, той остава на работа в съдебната система като редови магистрат. Подавайки си оставка като окръжен прокурор в гр. Бургас, примерно г-н Ангелов, и след като му бе приета оставката от Висшия съдебен съвет, той остава прокурор в Окръжна прокуратура гр. Бургас. Няма никаква пречка да бъде образувано дисциплинарно производство и да се поиска дисциплинарно освобождаване от длъжността прокурор. Въпросът е - дали това е оправдано и съответства на тежестта на нарушението на г-н Ангелов? Ще се преценяват фактите, защото всяко наказание, което се налага дисциплинарно, с него се цели преди всичко постигането на възпитателен ефект”, обяснява Цони Цонев.

Законовата уредба на дисциплинарната отговорност по отношение на съдиите, прокурорите и следователите не създава проблеми. От тази гледна точка няма нещо,което да ни притеснява, за да се пристъпи към решаването на всеки отделен казус, заявява той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5082 |22.10.2009 Мнозинството отхвърли доклада на Еюп . 10| 4802 |02.10.2009 Съдът: Криза с боклука не е имало . 4| 4775 |01.09.2009 Цонев и Близнаков под строй в прокуратурата . 0| 4983 |14.08.2009 Чака ни газова криза; ще я усетим първи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads