Реклама / Ads
16| 6791 |24.11.2010 НОВИНИ

Н.Цонев поръчал "Биг Брадър" в армията

.
Николай Цонев
Бившият военен министър Николай Цонев лично е одобрил създаването на система на видеонаблюдение в агенция “Социални дейности на Министерството на отбраната”, чрез която са следени всички хотели.
 

Това стана ясно след започналото разследване на Военна прокуратура за нерегламентирано видеонаблюдение и събиране на данни в хотели и клубове на агенция „Социални дейности” към МО.

От документите за обществена поръчка, които бяха разпространени днес, се вижда, че това е станала във времето, когато Цонев е бил изпълнителен директор на агенцията, с докладна записка от 2 февруари 2008 г.

Подписът на Николай Цонев, с резолюция “Да” седи именно върху тази докладната записка на експерта на сигурността Николай Марков, който предлага да бъде създадена системата на видеонаблюдение, въпреки че Цонев вчера отрече да е разрешевал Биг Брадър в армията.

Тръжната процедура за видеосистемата е открита с решение 1026 от 17 март 2008 г., подписано от Виктор Сакаджийски, главен секретар на агенция „Социални дейности на МО” и обявена в сайта на Агенцията за обществените поръчки, става ясно от разпространените документи. Сакаджийски дълги години беше дясна ръка на Цонев, а по-късно той лично го назначи за свой наследник в агенцията.

От явилите се шест фирми комисията е предложила за изпълнител ЕТ „Щайнберг – Стефан Дервишев”. С класирания на първо място ЕТ „Щайнберг – Стефан Дервишев” е подписан договор № Б-7/ 16.06.2008 г. Цената на договора е 398 600 лв. без ДДС. Приемането и предаването на системата за видеонаблюдение е извършено с приемо-предавателни протоколи през месеците юли и август на 2008 г.

В последствие с решение № 4000 от 23 септември 2008 г., в периода на изпълнение на предходния договор, е открита нова обществена поръчка със същия предмет чрез пряко договаряне. Техническото задание за допълнителното проектиране, доставка и монтаж на системи за видеонаблюдение е утвърдено от главния секретар Виктор Сакаджийски. С негово решение № 4113 от 30 септеври 2008 г. ЕТ „Щайнберг – Стефан Дервишев” е „класиран на първо място за изпълнител на поръчката”. Подписан е договор № Б-11 от 02 октомври 2008 г. цената на договора е 199 300 лв. без ДДС. През месеците октомври – ноември 2008 г. са подписани приемо-предавателните протоколи.

Няколко месеца по-късно Николай Марков поръчва на фирмата да му изработи часовника със скритата камера. Тогава изпълнителен директор на агенцията е Мери Саханджиева, която е назначена от Цонев.

Тя е освободена от поста с идването на Николай Младенов като министър на отбраната. На нейно място беше назначена Мария Димчева. Именно сегашното ръководство на военната агенция разкри часовника със скритата камера, който е бил изработен по искане на Марков.

Била е сезирана военна прокуратура, която започна предварително производство срещу неизвестен извършител за неразрешено производство и съхранение на специално разузнавателно средство. Часовникът е иззет за експертиза, а военна полиция търси дали са правени записи с него. След проверка на видеосистемата е установено, че тя позволява достъп и отвън, който веднага е прекратен.

Припомняме, че вчера стана ясно, че Военна прокуратура разследва нерегламентирано видеонаблюдение и събиране на данни в хотели и клубове на агенция „Социални дейности” към Министерство на отбраната.

Софийският градски съд даде ход на делото срещу бившия министър. По него обвиняеми са още съдията Петър Сантиров и бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. Те са подсъдими за подкуп, предназначен за следователя Петьо Петров,който е работел по разследване срещу Цонев.

Преди началото на делото Цонев каза още, че с неговия арест се е целяло да бъде унижена българската армия. Според него интерес от това е имал този, който искал да бъде уважавана българската полиция. Цонев поясни, че преди осем месеца е поискал пълния запис от ареста му, за да бъде представен като доказателство в съда. По думите му на него имало заснет побой над Тенчо Попов и Петър Сантиров, който обаче бил изтрит.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6179 |15.11.2010 Юрген Рот: Филчев е поръчал убийството на Колев . 1| 4992 |20.05.2010 ГЕРБ вади децата от "Биг Брадър" . 3| 5936 |23.02.2010 "Октоподите" поръчали Боби Цанков да атакува Весела Лечева . 5| 6302 |16.02.2010 Не на децата в "Биг Брадър Фемили"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads