Реклама / Ads
15| 6175 |08.04.2010 НОВИНИ

Цонев, Сантиров и Попов окончателно зад решетките

.
Николай Цонев се радваше на комфорт и в съда Източник: Милан Николов
Софийски апелативен съд остави в ареста бившия министър на отбраната Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов,
 
Апелативният съд реши, че има опасност някой от тримата да повлияят на разпитани по делото свидетели. Според адвоката на Цонев - Васил Василев, за това решение на съда е натежал мотивът за високия обществен интерес на делото.

Адвокат Василев каза още, че в приложените специални разузнавателни средства по делото има засечени разговори между Попов и Сантиров, в които се споменава името на Николай Цонев, но в нито един от тези записи няма засечен разговор между тях и Цонев.

Водят се разговори за дело, което е срещу виновни длъжностни лица от Министерство на отбраната и по което Цонев е разпитван, допълни Василев. Той посочи, че „договорът не е подписан от него".

Адвокатът добави, че е поискал изрично първо да бъде прегледан целия видеоматериал от ареста. Защитникът на Цонев призна, че има риск да изчезнат части от този запис.

Червени ленти, които да пазят от журналистите бившия министър на отбраната Николай Цонев, бяха опънати в съдебната палата днес. За да мине обвиняемият без проблеми, липсваше само червен килим до съдебната зала.
Засилените мерки за сигурност започнаха още час преди началото на мярката за неотклонение пред апелативен съд срещу Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов, които са обвинени за подкуп от страна на бившия военен министър.

Съдебните ченгета внимателно оглеждаха разположението на журналисти и изградиха преградите така, че нито един от представителите на медиите не успя да влезне в контакт с Цонев, за да изкопчи думи от него. „Пазят го като министър”, коментира жена от ромски произход, чакаща да се освободи залата за неин роднина.

Мярката се гледа при закрити врата и започна с 15-минутно забавяне, за да могат адвокатите да видят по-подробно материалите срещу тримата обвинени.

На влизане в залата бившият министър демонстрира спокойна и безизразна физиономия, като съдебните ченгета бяха освободили достатъчно пространство ВИП–особата да се движи свободно, въпреки белезниците на ръцете му.

Стефан Атанасов, защитникът на Петър Сантиров каза, че текат разпити на 4-ма свидетели. Става въпрос за шофьорите на Николай Цонев.

Те обаче нямат отношение и не знаят за какво става дума. Не са чули и да е имало осъществяване на срещи, за каквито са обвинени тримата подсъдими, смята адвокатът.


Съдебната полиция се погрижи Цонев да се чувства като министър пред Темида

Обвиняемият Тенчо Попов за пореден път заяви, че не познава Николай Цонев. От думите му стана ясно, че следователят Петьо Петров сам е поискал да му бъде платено, за да разреши делото в тяхна полза.

Висшият съдебен съвет временно отстрани от длъжност съдия Петър Сантиров, който бе задържан заедно с бившия военен министър Николай Цонев и главния секретар на Министерство на финансите Тенчо Попов.

Предложението за отстраняването бе отправено от главния прокурор Борис Велчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5143 |04.04.2010 СГС остави Цонев, Сантиров и Попов в ареста . 7| 5246 |02.04.2010 Обвиниха Цонев, Сантиров и Попов . 9| 4791 |17.03.2010 Маргарита Попова: ВСС да се отърси от корупцията . 16| 4920 |13.02.2010 М. Попова: Не съм общувала с Трактора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads