Реклама / Ads
9| 4554 |23.12.2011 НОВИНИ

Цони Цонев се оттегли, името му било опетнено

.
Цони Цонев
Председателят на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Цони Цонев е подал оставка като съдебен инспектор, "защото името му е било опетнено".
 

 

Цонев беше издигнат от депутата на ГЕРБ Красимир Ципов и беше избран от парламента за член на инспектората към ВСС във вторник.


Първоначално Цонев не получи необходимите гласове, но след като шефката на парламентарната правна комисия Искра Фидосова поиска прегласуване, той събра 177 гласа.

 

"Във връзка с общественото и медийно напрежение, което се създаде по повод моята номинация за инспектор във ВСС, заявявам, че нито един от изнесените факти не отговаря на истината. Аз съм дългогодишен прокурор и в целия си професионален и личен път съм спазвал принципите на почтеност и законност", пише Цонев в изявление за оставката си.

В него той заявява, че се противопоставя на опитите да бъде уронен престижът на законодателната и съдебната власт, чрез несъстоятелни обвинения.

 

"Аз съм човек с лично достойнство и затова взех решение да не встъпя в длъжност, независимо, че бях избран с 2/3 мнозинство. С позицията си да се оттегля, още веднъж подчертавам факта, че процедурата по номинациите и избор на инспектори бяха прозрачни и отворени за обществото и всички институции".

Номинациите за съдебни инспектори бяха обявени два дни, преди парламентарната правна комисия да събеседва с кандидатите. Изслушването мина без реален дебат и въпроси. В предложените и вече назначени инспектори преобладават прокурори. Има само две съдийки, специализирали се в административното право.

 

Мандатът на досегашните съдебни инспектори изтича през януари 2012 г., а на главния инспектор Ана Караиванова - в края на следващата година. Работата им включва проверка за нередности в движението на делата (без да обсъждат по същество съдебните актове), да следят за противоречива практика, както и да пускат сигнали до други институции.

Против прибързана и непрозрачна процедура за избор на членове на инспектората се изказаха редица неправителствени организации. Те настояваха процедурата за избор да бъде прекратена, да стартира нова, като се даде възможност за по-широка дискусия на номинираните кандидати. Освен това призоваха за баланс сред кандидатите като има представители и на съдийската общност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6710 |21.12.2011 Кунева откраднала името на формацията си? . 42| 8476 |05.12.2011 Б. Борисов: Появи ли се името ми, всичко става политика! . 9| 4762 |10.11.2011 Съдът оправда Николай Цонев за втори път . 7| 4775 |04.11.2011 СРС-тата срещу Н. Цонев не били манипулирани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads