Реклама / Ads
41| 6159 |01.09.2013 НОВИНИ

Цв. Йовчев: Хората нямат доверие на полицията

.
Цветлин Йовчев
Битовата престъпност е огромен проблем, който вече засяга националната сигурност, заключи по ТВ 7 вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.
 

Той представи данни от официалната статистика, според които за една година над 130 000 души са пострадалиот битова престъпност. Те обаче не съобщавали на полицията, че са жертва на престъпление, нямали доверие, че тя може или иска да се справи, добави Йовчев и направи извод - Ако 130 000 семейства страдат за една година, проблемът трябва да получи внимание.


Трябва да осигурим полицията да бъде там, където има нужда от нея и в реално време. В момента виждаме къде е концентрацията на престъпленията, извършва се трансформация и започва да се работи по този начин. Трябва да направим така, че в тези места да има бърза реакция и по-силно сътрудничество със структурите на гражданското общество, каза Йовчев.


МВР възстановява и извънщатния сътрудник, който няма униформа, но има съответен документ. Полицията няма да има заповед да упражнява насилие, но ако в момента трябва да защити български граждани, в рамките на закона ще употребява сила. Винаги сме готови и трябва да бъдем готови за протестите. Няколко пъти имаше идеи и сигнали за куки, имаше провокатори на протеста. Ще направим всичко възможно, имаме достатъчно сили и добра организация, така че да не допуснем нарушаване на обществения ред. Демокрацията има съществена характеристика - насилието не се приема под каквато и да е форма. Не толерираме затварянето на пътища. В много случаи протестът е неразрешен, продължи Йовчев.
 

За събитията пред парламента на 23 юли Йовчев каза, че има неустановени 39 души, има снимки. Ще ги установим всичките и оттам нататък ще действаме по закона, както и досега. На някои ще бъдат повдигнати обвинения в зависимост кой какво е правил, обеща министърът. Полицията се справила добре и въпреки провокациите запазила спокойствие, обясни той.
 

Дали ще си тръгне правителството или не зависи от парламента. Винаги може да има хора, които са недоволни от правителството. Но ако създадем прецедент, че няколко хиляди души заплашат и провокират насилие и в резултат правителството си тръгне, то тогава накъде отиваме? Това не е демокрация. Не бива да правим този прецедент, смята още Цветлин Йовчев.  

Пикът на сирийските бежанци, влезли в страната ни, бил преди около два дни, когато в България са влезли над 100 бежанци на ден. В момента през границата ни преминават около 40-50 бежанци, осведоми министърът. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 118| 9559 |31.08.2013 Шамара: "За сажаление на Бойко хората помислиха че Уотърс иска оставката на Плевналиев" . 19| 6127 |31.08.2013 Първанов: Част от БСП-ръководството е загърбило очакванията на хората . 25| 5944 |30.08.2013 Сблъсък между хората на Сидеров и Симеонов . 23| 5572 |30.08.2013 Цветлин Йовчев: Рисковете за нас от сирийската криза не са големи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads