Реклама / Ads
16| 7916 |27.05.2013 НОВИНИ

Цв. Йовчев поема МВР, а Зинаида Златанова - правосъдието

.
Цветлин Йовчев е най-вероятният кандидат за поста министър на вътрешните работи в кабинета „Орешарски”. Той се съгласил при условие, че бъде оставен да реформира ведомството според своите виждания.
 
Йовчев пристигна в препълнената с гости и журналисти партийна централа на БСП на „Позитано” 20. Очаква се пленумът, на който имената на министрите ще бъдат официално оповестени, да утвърди номнациите.

Засега все още списъкът се пази в тайна, дори от активисти на соцпартията.

Йовчев бе шеф на кабинета на президента Росен Плевнелиев, но напусна през април, в навечемрието на предизборната кампания. Негови колеги и приятели тогава предположиха, че бившият шеф на ДАНС си тръгва, защото канцеларската работа не е за него, освен това имал модерни виждания за реформите в сигурността, които Плевнелиев не споделял или не можел да разбере и оцени.

Преди това Йовчев си тръгна и от шефското място в ДАНС, тъй като се почувства засегнат от съмнения за изтичане на информация, изречени от тогавашния премиер Бойко Борисов. По-късно Йовчев се съгласи да съветва Борисов по въпросите на сигурността, но и като такъв не се задържа дълго.

 

В ръководството на БСП не били единодушни още и по кандидатурата за външен министър. Спрягат се имената на Ивайло Калфин и Кристиан Вигенин. Станишев натискал за Вигенин, тъй като считал Калфин за приближен до георги Първанов, на когото някога бе съветник.

Зинаида Златанова

 

За министър на правосъдието в последния момент се завъртя името на Зинаида Златанова. Тя бе ръководител на представителството на Европейската комисия в България. Мандатът й изтече преди месец.

Кариерата й е плътно свързана с европейските институции и преговорите на България за членство в ЕС. Преди да поеме представителството на еврокомисията у нас, Златанова е работила като директор на Дирекция "Координация по въпросите на ЕС и международните финансови институции" в Министерски съвет; началник на отдел "Европейска интеграция" в Министерство на околната среда и водите; главен експерт в отдел "Международно сътрудничество и европейска интеграция" в Министерство на околната среда и водите и др.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5466 |17.05.2013 Президентът освободи Цветлин Йовчев . 8| 5728 |11.04.2013 Цветлин Йовчев не искал да е канцеларски плъх . 5| 5871 |10.04.2013 Цветлин Йовчев: Няма скандал с напускането ми . 1| 4855 |09.04.2013 От президентството не са издавали указ за освобождаване на Цветлин Йовчев от длъжност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads