Реклама / Ads
5| 5463 |14.05.2011 НОВИНИ

Цв. Цветанов: България е част от трансграничен канал за контрабанда

.
Цветан Цветанов
Изключително добра е реализираната в Пловдив операция "Еврото" по разбиването на печатницата за фалшиви евро. Фалшивите пари са били предназначени за разпространение в страните на Европейския съюз. Шенген има бъдеще, но трябва да се изградят механизми, които да създават допълнителни гаранции за безопасност на свободното движение на хора и стоки.
 

Имаме възстановено доверие и имаме обмяна на информация в реално време, така вътрешният министър и вицепремиер Цветан Цветанов коментира срещата между него и директора на ОЛАФ Джовани Кеслер по време на регионална конференция на Гражданите – сеньори към ЕНП, която се провежда във Варна, пише Фокус.

Акцент в срещата е била контрабандата, защото тя започва да взима размери, които са трансгранично представени от организирани престъпни групи в държави от Европейския съюз. Именно поради тази причина се търси връзка за партньорство с ОЛАФ за организиране на операции в няколко европейски държави. Важна тема на разговора с директора на ОЛАФ е била – да се работи за превенция на финансови измами в усвояване на средства от ЕС.

Цветанов добави, че понякога разглеждането на тези криминални деяния отнема доста дълго време поради големия обем на документи, които трябва да бъдат обработени. На въпрос за операциите за контрабанда на цигари вътрешният министър заяви, че се работи за борба с тази контрабанда, като България е част от трансграничен канал.

Изключително добра беше реализираната в Пловдив операция "Еврото" по разбиването на печатницата за фалшиви евро. Цветанов добави, че акцията е била извършена в партньорство с Европол като също така при процесуално-следствените действия и обиските са били намерени заготовки за още 500 000 евро с номинали от по сто и двеста евро. Това, което полицията прави в момента, са обиски на адресите на заловените лица, а също така и на две печатници, които се проверяват за съпричастност към отпечатването на тези фалшиви пари. Цветанов коментира, че фалшивите пари са били предназначени за разпространение в страните на Европейския съюз. Той припомни разбитата през есента на 2010 година печатница за фалшиви пари, където финансовите средства са били разпространени в 24 държави на ЕС. Тогава са били иззети милион и половина фалшиви евро.

Заради добрата операция на посещение в България ще пристигне и директорът на Европол. В понеделник ще има съвещание за начертаване на план за следващи операции. Цветанов припомни, че преди две седмици са били разбити други две печатници за фалшиви пари в Шумен. Той бе категоричен, че се прави всичко възможно България да бъде сигурна държава и да не произвежда и разпространява фалшиви евро. Цветанов допълни, че за всичко, което се прави по операцията, информацията се предава в аналитичните файлове на Европол и обърна внимание на медиите – да не бъдат учудени, ако в доклад бъде споменато, че страната ни има проблем с произвеждането на фалшиви пари, защото това действително е така.

По отношение на операцията със заловения учител по география – педофил, вътрешният министър каза, че това е изключително нелицеприятна ситуация. Но съдът е този, който ще прецени каква ще бъде съдбата на този човек. Той допълни, че такъв човек няма място в учебната система.

На въпрос дали въвеждането на граничен контрол от Дания може да повлияе по негативен начин на приемането на България в Шенген, вътрешният министър заяви, че Шенген има бъдеще, но трябва да се изградят механизми, които да създават допълнителни гаранции за безопасност на свободното движение на хора и стоки. „Аз смятам, че много ясно и категорично Европейската комисия се произнесе по темата за мерките, които Дания иска да въведе по границата”, каза Цветанов и определи като „много удовлетворяващ” диалога по темата на министрите на вътрешните работи на срещата им в Брюксел.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5596 |14.05.2011 България най-бавно излиза от кризата . 15| 5715 |09.05.2011 Цв. Цветанов: Докладът на Европол не е критика, а анализ . 58| 13622 |08.05.2011 Т. Томов: България в момента няма достойнство; няма лидери . 37| 6461 |08.05.2011 Кр. Вигенин: Външната политика на България е изключително слаба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads