Реклама / Ads
103| 6774 |31.01.2012 НОВИНИ

Цв. Цветанов: Изключително скандално е да помилваш осъдени престъпници

.
Цветан Цветанов
Под обстрел съм заради политици с политико-престъпни интереси. Делото "Октопод" тръгна, защото и жертвите заговориха. Трябва да се разбере как се е случвало всичко, а то е било на най-високо ниво. За последните 20 години нито едно правителство не се е занимавало с тази тема, за да си осигури медиен комфорт.
 

Днес ще обявим съкращаването на 3000 души в системата на МВР, но това е плавен, осъзнат процес, тези хора вече са съкратени в рамките на 2 години, обяви по ТВ 7 министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. До началото на лятото ще обявим и следващите мерки, ще бъдат обединени криминална и охранителна полиция, това също е планирано като график за реформи, започнали още от началото на мандата на това правителство, обясни той.

Друга тема е стратегията за интеграция на ромите; не се е дискутирала и темата за противодйствие на трафика на хора, а много е направено, каза още Цветанов и добави, че се води съзнателна политика за дискредитиране на МВР. Фактът, че имаме доста голяма критичност към съдебната система, освобождаването на лица, извършили сериозни престъпления, налага по-тесен контакт между институциите, добави той.

Наблюдавайки сегашното дело Октопод, за мен е удовлетворително това, което успяхме да свършим с прокуратурата. Важни държавни мъже бяха разпитани, някои ги хвана амнезията, коментира Цветанов. Той подкрепи искането на ген. Атанасов да бъде разпитан отново, защото генералът научил нови факти след излизането си от съдебна зала. Единственото, от което се ръководя, е върховенството на закона; ще направим всичко възможно, за да излезе цялата истина, притеснения нямаме, каза той. Всички трябва да помагаме, тези, които имат някаква информация - също, призова Цветанов. Вярвам, че президентът на страната в лицето на Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова действително ще имат възможност да запознаят НС с всичко това, което трябва да бъде показано на обществото, добави министърът.

Неслучайно в НС се вижда, че трите опозиционни партии - БСП, ДПС и ДСБ са били едно цяло, каза още Цветанов и настоя внимателно да се гледат делата от годините на прехода, защото в тях имало връзка от тези години, както и между лицата в тях. Всичко е въпрос на интереси и зависимости, добави той. За последните 20 години нито едно правителство не се е занимавало с тази тема, за да си осигури медиен комфорт. Тези дела нямаше да бъдат факт, ако нямахме помощта на жертвите. Мнозина отказаха да свидетелстват, знаейки какво може да им се случи, каза още министърът. Гражданите на България трябва да разберат как се е случило всичко, то е било на най-високо ниво. Т. нар. Гоце също попада в обсега на тези зависимости, каза Цветанов. Изключително скандално е да помилваш доказани престъпници. Защо никой не е помислил за жертвите, когато пускаш някого на свобода, попита той.

В момента съм под политически обстрел, защото много са политиците в България, които искат да запазят политико-престъпните си интереси, обясни Цветанов. Очертава се връзка между Наглите и Октопода, потвърди и министърът.

Когато през 2010 г. казах няколко неща за Филчев, той обсеби всички медии, за да търси защитна теза, сегашните реакции на съдия Мирослава Тодорова приличат на онази ситуация, коментира Цветанов. Не съм се задълбочавал върху връзка между нея и адвокатската кантора на Доковска и Лулчева, която, по думите на водещия Бареков, обслужвала тежката организирана престъпност.

Наредил съм проверки за действията на полицаите в последните дни; по случая Мировяне има наказани, по случая в Перник също, продължава и дисциплинарното производство; по случая в Скравено е назначено и психологическо изследване, изреди Цветанов.

Frognews.bg напомня, че министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов ще направи презентация на тема "Реформата на МВР: състояние и перспективи" днес.  На представянет в Гранитната зала на Министерския съвет се очаква да присъстват вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и заместник-министрите на вътрешните работи Димитър Георгиев и Веселин Вучков. Очаква се да бъдат обсъдени и скандалите, които тресат МВР.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 89| 5756 |24.01.2012 Цветанов: Искат оставката ми партии, прикривали Сумиста и Трактора . 31| 7687 |20.01.2012 Цветанов: Няма преведени суми от независими депутати към ГЕРБ . 11| 5388 |16.01.2012 Цв. Цветанов: Всеки пострадал има право на упреци . 36| 5020 |14.01.2012 Цветанов: ГЕРБ води реална политика с резултати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads