Реклама / Ads
10| 4504 |08.12.2010 НОВИНИ

Цв. Цветанов обсъди престъпността с гл. прокурор на САЩ

.
Цв. Цветанов
Главният прокурор на САЩ поздравил българското правителство в лицето на зам. министър председателя за твърдата решимост на кабинета да се бори с организираната престъпност във всичките й форми.
 

Ерик Холдър, главен прокурор и министър на правосъдието на САЩ се срещнал българския министър на вътрешните работи Цв. Цветанов, който е на посещение в САЩ, съобщават от МВР.  Главният прокурор изразил задоволство от отличното сътрудничество между правоохранителните органи на двете държави. "Правоохранителните структури на двете държави вървят в обща крачка в борбата им с организираната престъпност". Споделил, че проблемите, с които България се сблъсква в областта на организираната престъпност и корупцията, са сходни с проблемите пред Съединените щати. Общият характер на предизвикателствата предполага и още по-голямо задълбочаване на сътрудничеството и взаимодействието на двустранно ниво.

Цветанов запознал Холдър с последните законодателни промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, както и големите надежди, които българското общество възлага на специализираните съдилища по дела, свързани с организираната престъпност. По този повод главният прокурор заявил, че Съединените щати са силно заинтересовани от създаването на подобен тип специализирани съдебни органи, поради което ще бъдат благодарни, ако в бъдеще споделим положителните и отрицателните страни на подобно начинание.

По време на разговора било обърнато специално внимание на противодействието на организираната престъпност и корупцията. Главният прокурор поздравил българското правителство в лицето на зам. министър председателя за твърдата решимост на кабинета да се бори с организираната престъпност във всичките й форми. Заявил, че "няма малки и големи нации. Има нации, които имат воля да се борят с организираната престъпност и такива, при които такава воля липсва". В отговор министър Цветанов уверил американския си колега, че от 15 месеца насам оперативните служби работят без политически натиск, срещу всеки който е нарушил по някакъв начин закона.

Били обсъдени и теми за кибер-сигурността, както и противодействието на престъпления извършени по компютърен или електронен път. Била постигната твърда договореност, че ще се увеличи обема на обучение, в България или в САЩ, на служители от правоохранителната рамка в борбата с този тип престъпления, с цел повишаване на административния и професионален капацитет. В края на срещата министър Цветанов отправил покана към своя американски колега да посети България в удобно за него време през 2011 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 62| 5986 |07.12.2010 Станишев: Цветанов е за затвор; използва СРС-та за политика . 12| 4646 |07.12.2010 Сикрет Сървис подкрепя Цветанов . 53| 5327 |06.12.2010 Цветанов ще подаде ли оставка за уронване на лекарски престиж? . 15| 4952 |02.12.2010 Кадиев: Действията на Цветанов са милиционерщина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads