Реклама / Ads
33| 4968 |15.04.2011 НОВИНИ

Цв. Цветанов: Тежката икономическа криза засили битовата престъпност

.
Цветан Цветанов
Днес сигурността е много по-различна от това, което беше преди. Днес имаме бежанска вълна в Малта и Италия. Ние действително заслужаваме да влезем в Шенгенското пространство и България изпълнява всички технически изисквания. Докладчикът в Брюксел беше категоричен, че България е много по-подготвена в техническо отношение от някои стари страни членки.
 

Това каза вътрешният министър Цветан Цветанов в предаването „Панорама” по БНТ, във връзка с последните негативни сигнали около приемането на страната ни в Шенген и това дали България в крайна сметка изпълнява изискванията за членство.

B ЕС вече започна дебат за сигурността, дори се обсъжда вариант Франция и Австрия да затворят границите си, за да не влиза тази вълна. В момента има сериозен проблем за присъствието на много сърби и албанци в Австрия, Франция и Германия, посочи Цветанов.

По думите му няма засилване на негативната вълна на емиграция към България. Освен това в момента се договарят условия между Италия и Тунис за връщане на тези емигранти, каза вицепремиерът.

Той влезе в дебат с Антон Кутев от БСП за това доколко правителството на ГЕРБ се справя с предизвикателствата около приемането на България в Шенгенската зона.

За голямо съжаление стартът на странатa ни като членка на ЕС не беше много добър, посочи още той. В първите доклади се говореше за една нереформирана съдебна система. Предстои летният доклад през юли и тогава ще направим една оценка за 4-годишния период на мониторинговия механизъм, коментира Цветан Цветанов.

Антон Кутев контрира, като заяви, че Франция принципно е за влизане на България и Румъния в Шенген, но според френския външен министър двете страни за момента не изпълняват условията.

Цветанов заяви, че правителството на тройната коалиция е отговорно за затрудненията с изпълнението на техническите условия. 33 млн. от общо 160 млн. евро са усвоени в периода 2007-2009 г. С тези пари България трябваше да покрие техническите изисквания. В края на 2009 г. ние имахме 5 месеца да усвоим тези пари, каза той.

Ние действително заслужаваме да влезем в Шенгенското пространство и България изпълнява всички технически изисквания. Докладчикът в Брюксел беше категоричен, че България е много по-подготвена в техническо отношение от колкото някои стари страни членки, категоричен бе вицепремиерът.

На коментар от водещия за ръста на битовата престъпност Цветан Цветанов заяви, че правителството не се концентрира само в една сфера. Кажете ми през тези години дали израсна някои като Маргините и Поли Пантев, например, попита вътрешният министър. По думите му ръстът на битовата престъпност не е само българско явление, а се наблюдава навсякъде в Европа и е резултат от тежката икономическа криза.

Цветанов отново коментира присъдата на енергийния бос Христо Ковачки: Това което вчера се случи в български съд, кажете ми с какви очи ще погледнем Брюксел, при положение, че има доказани 16 млн. щета. Доказателствата са годни, съдът ги прие, но присъдата е три години условно, с пет години изпитателен срок.

Министърът обяви, че правителството работи, за да защити правата на обикновените граждани.

Сега говоря в качеството си на министър и вицепремиер. Участвам активно в организирането на местните и президентските избори, а кой ще бъде кандидат за президент, ще се реши от политическа партия ГЕРБ, поясни Цветанов.

Той смята, че членството на България в ЕС през първите години е било на страна донор, тъй като тройната коалиция не усвоявала евросредствата. Имало отвличания, били сме изолирани от нашите партньори, продължавали убийствата.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4786 |15.04.2011 Цветанов: Надявам се „Наглите” да не са с условни присъди! . 74| 6354 |15.04.2011 Цв. Цветанов: За откраднати 16 милиона - условна присъда . 11| 5179 |01.04.2011 Цветанов: Стоилов, кажи за връзките си с Октопода! . 27| 5061 |28.03.2011 Цветанов: Темата с досиетата не е приключена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads