Реклама / Ads
8| 4641 |13.04.2010 НОВИНИ

Цв. Цветанов: ВСС да проверява досиетата на магистратите

.
Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да използват информацията на службите при назначенията на магистрати. Тази идея лансира днес вътрешният министър Цветан Цветанов.
 

Според него при кадрови решения в съвета трябва да се използва класифицирана информация за кандидатите за определени постове. За пример министърът даде назначаването на високи постове в изпълнителната власт, където кандидатите задължително се проверяват от МВР и ДАНС. “Много е важно съдебната система да използва информацията, която има в службите,” заяви вътрешния министър. Когато член на Висшия съдебен съвет дава гласа си за назначението на даден пост, той го прави по вътрешно убеждение, но данните от службите ще му помогнат да даде и допълнителна аргументация на вота си, поясни Цветанов. Той подчерта, че отговорността за всеки избор е на тези, които го правят.

Цветанов бе категоричен, че Висшият съдебен съвет трябва да спре да гласува тайно, за да се знае кой е дал доверието си за определен човек. “Има много неща за споделяне, а не за противопоставяне”, заяви също вътрешният министър, който от месеци критикува остро съдебната система. “Трябва да успеем да си кажем много неща и да започнем един оздравителен и конструктивен диалог”, добави министърът. Цветанов категорично отрече, че прокуратурата се е вляла в изпълнителната власт и припомни, че правителството и парламентарното мнозинство остават зад позицията си, че мястото на държавното обвинение е в съдебната система. “Нека прокурорите да са спокойни. Никой не е протягал ръка към тяхната независимост, нито е имал желание да ги влее в изпълнителната власт”, каза вътрешният министър. Той намекна също, че тази седмица ще се срещне с членовете на ВСС. Тази среща беше дълго отлагана заради ангажименти на министъра. Преди време той заяви, че ще отиде на заседанието на кадровиците, когато има конкретна информация за корупция в системата. Дни по-късно бе арестуван съдията от Софийски градски съд Петър Сантиров, който е с обвинение за подкуп.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4767 |09.04.2010 Х. Азис спокоен, проверявали го често . 0| 5035 |08.04.2010 Проверяват Дома за деца с увреждания в село Крушари . 7| 5287 |08.04.2010 Лечков към прокурорите: 7 г. ме проверявате, открийте нещо . 7| 4900 |08.04.2010 Интересът към досиетата скочи с 50% сред младите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads