Реклама / Ads
40| 8178 |04.04.2012 НОВИНИ

Цв. Цветанов: Знаем името на мозъка на "Наглите", той е с чисто минало

.
Цветан Цветанов
На вас ви е розово в студиото, а хората страдат, обърна се министърът към водещия на сутрешен блок по темата за битовата престъпност. Продължителността на съдебния процес е много дълга, което е основна причина престъпниците да се измъкват. И в момента законодателството не е лошо, но трябва ефективна съдебна система, поиска министърът.
 

През последните 10 години ДЕА присъстваше в България, но сега вече има и офис и това е сбъдната моя мечта и на премиера Борисов, коментира по БТВ министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който напомни геостратегическото ни място на балканския път на хероина. Регионът ще бъде обезпечен с правоохранителна система, обеща той.

През миналата година има отчетени най-много осъдителни присъди за трафик на хора. 131 осъдени лица са с влезли в сила присъди, получени са и най-високите присъди - над 10-12 години лишаване от свобода, каза още Цветанов.

Цифрите са стряскащи, но в голямата си част този процент е реализиран в чужбина, коментира той доклад на Центъра за изследване на демокрацията, в който се сочи, че българската престъпност върти милиарди левове. В годините на прехода България изнесе доста сериозна престъпност, трафикът на жени с цел сексуална експлоатация е най-доходоносния бизнес, добави той. За миналата година били отчетени 541 лица, жертва на трафик на хора, над 440 от тях били момичета с цел сексуална експлоатация. Част от жертвите на трафик на хора с цел сексуална експлоатация са в държави, в които е легализирана проституцията, но легализирането й в България няма да реши проблема. Трябва да се положат максимални усилия, за да не се приема страната ни като място за секстуризъм, а като туристическа дестинация, обясни Цветанов.

След идването на демокрацията и възможността да се пътува свободно, много от инвестициите в българските курорти са от престъпни групи, действащи в чужбина и връщащи пари в България. Тази седмица в парламента трябва да се гледа на второ четене законопроекта за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. Много е важно да се знае, че когато се говори за бюджетите на секторите за сигурност, трябва да се има предвид какво може да се предотврати като щети за републиканския бюджет, каза той.

За делото „Наглите” Цветанов коментира, че присъдите са удовлетворителни. Прокуратурата заяви, че ще протестира оправдателните присъди, припомни той. Мозъкът на Наглите бил човек с чисто минало, знаем името, но не бяха събрани доказателства срещу този човек, чието име беше споменато от хора от групата.

Ако има ефективност в правораздаването, нещата биха изглеждали различно, каза още министърът. Според него продължителността на съдебния процес е много дълга, което е основна причина престъпниците да се измъкват. И в момента законодателството не е лошо, но трябва да имаме съдебна система, която да е по-ефективна, повтори за пореден път Цветан Цветанов.

За битовата престъпност Цветанов обяви, че тя не е проблем само на МВР. По повод телевизионните репортажи, конкретно за с. Мечка и открадната камера за наблюдение там, той се сопна на водещия В. Николаев, че му е много розово, защото си седи в студиото и само констатира, а проблемът е сериозен, защото е социален и трудно може да се реши.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 101| 6844 |19.03.2012 Цветанов: Да не се връзваме на евтини номера, че Трайков бил борец за правда . 45| 5967 |17.03.2012 Цветанов: Оставката на Драшков е негово решение . 39| 5966 |12.03.2012 Цв. Цветанов: 299 тартори на престъпни групи има у нас . 70| 8532 |06.03.2012 Цветанов: Не съм вадил томаховка срещу съда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads