Реклама / Ads
21| 5628 |22.12.2014 НОВИНИ

Цв. Василев: КТБ стана жертва на поредица от институции

.
Цветан Василев, мажоритарен акционер на КТБ АД
КТБ АД е жертва на политико-икономическите кръгове на ДПС, които от 2004 г. насам, но най-вече през последните години, придобиха сериозно влияние в ключови сфери—правораздавателната система, БНБ, Националната агенция по приходите, Българската банка за развитие, службите за сигурност и др.
 
Това каза собственикът на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев в интервю за novinite.bg. Банкерът все още е в Сърбия, където чака екстрадиция заради обвиненията за източване на банката, която затвори през юни.

Това влияние, за съжаление, до този момент е толерирано от всички правителства, които позволиха, вероятно не съвсем случайно, нездравите интереси на тези кръгове да определят националната политика в цели сектори на българската икономика, както и назначенията на ръководни длъжности в държавни институции, добавя банкерът.

"Бих искал да изтъкна за пореден път, че фирми, които се ползват с протекциите на определени политици, имат интерес да стопят дълговете си в КТБ АД. Освен това, подчертавал съм неведнъж, че много български политици считат себе си за недосегаеми - злоупотребяват със служебното си положение, за да изискват лични облаги. През март тази година започнаха да ме изнудват да прехвърля част от "Виваком", заплашвайки ме, че ако това не се случи, ще има фатални последствия", разказва банкерът.

"Марионетното правителство на Пламен Орешарски, в което важна роля изпълняваха Петър Чобанов и Цветлин Йовчев, утвърди окончателно ДПС като един от хегемоните в държавния апарат. Едва ли е странно съвпадение, че за „добри заслуги“ някои от тези кадри бяха подбрани в изборните листи на партията", казва банкерът.

По думите му българската прокуратура не прави изключение от правилото за зависимост. Непремерените изказвания на магистрати са основната причина за създаването на паника у вложителите и последващата вълна от масови тегления от банката, казва още той. Връх на арогантността и доказателство за силната политическа зависимост на прокуратурата беше отказът да се разследва мой сигнал срещу изнудване от депутата от ДПС Делян Пеевски от май 2014 г., заявява Василев.

Опитът за превземане на "Виваком" чрез вътрешен преврат от миналата седмица също е доказателство, че апетитът на български политици към компанията все повече се разраства, добавя той.

"Против волята на акционерите във "Виваком", надзорният съвет гласува освобождаване на председателя на управителния съвет. Членове на управителните органи ми довериха, че адвокат, близък до ДПС и ГЕРБ, е намеквал лично пред ключови директори във "Виваком", че ако не гласуват, както ги помоли, ги чака физическа саморазправа.

За съжаление, едни и същи методи за сплашване и натиск се прилагат в България от 90-те години насам - просто ПР-ът на тези „ходове“ се е развил. Според много хора, същият този адвокат доста често може да бъде срещнат в коридорите на Следствието или на на път между Дубай и Лихтенщайн. Крайно интересно е той чии интереси защитава, пращайки „сигнали“ на директори във Виваком - своите лични, или на партиите, до които е близък", разказва Цветан Василев.

В отговор на въпрос не е ли срината КТБ от кръговете, които са я създали, банкерът казва, че причината за първоначалния успех на банката била далновидността на мениджмънта, а не близостта до властта.

Той отрича и че причината за атаката срещу КТБ е разрив в отношенията с депутата от ДПС Делян Пеевски. "За мене Пеевски е един от видимите инструменти, употребени за реализацията на плана, но имената на сценаристите тепърва ще излизат в хода на делата пред съда. КТБ АД беше нападната, защото се противопоставих на политическия модел в България и отказах да бъда изнудван от водещите политически партии в страната", заявява Василев.

"За съжаление, у нас мафията се е сраснала с властта. Затова не се посвениха да мобилизират цялата тежест на държавния апарат, както и да пожертват човешки съдби - да обвинят хора в неща, които не са извършили, да лишат вложители от достъп до спестявания, да компрометират перспективите за развитие на множество клиенти, които ползваха КТБ като обслужваща банка и държаха оборотните си средства там. 

Организаторите на кампанията срещу КТБ АД са изцяло мотивирани от нестихващия си животински апетит за кражба и грубо използват държавните институции за лично облагодетелстване", казва още той.

Василев отново обвинява БНБ, че по изкуствен начин е предизвикала кризата в КТБ, както и че е отказала помощ на банката, въпреки че ситуацията е била същата като с ПИБ, която получи финансиране, когато пред офисите й се наредиха опашки. Той казва и че БНБ е назначила квестори, които не отговарят на Закона за кредитните институции, както и че докладът за 4-те милиарда лв. дупка в банката не е законен одит по утвърдена методология.

Запитан какво ще последва, ако съдът върне лиценза на КТБ АД, Василев казва, че шансовете на банката за оцеляване са се стопили с оторизирането на цесиите. "КТБ трябва да се преструктурира и да бъде продадена заедно с лиценза си на стратегически инвеститор, а не по този варварски начин, по който са планирали—на парче, все едно сме на селски пазар. Разбира се, запазването на лиценза означава, че апетитните активи на КТБ няма да могат да бъдат придобити на безценица от определени политико-икономически кръгове, които отдавна си точат зъбите за това", смята банкерът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6860 |21.12.2014 Кристина Иванова стана „Гласът на България“ . 3| 4285 |21.12.2014 Политолог: През 2014 година стана по-очевидно недоверието към политиците . 6| 4445 |21.12.2014 Кристалина Георгиева стана политик на годината . 2| 4674 |19.12.2014 Среднощно меле във Видин завърши с жертва и ранени полицаи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads