Реклама / Ads
35| 12730 |27.10.2020 НОВИНИ

Цвета пак доказа, че е ПКП – кани наблюдатели за изборите в нарушение на два закона

.
Цвета Караянчева Източник: БГНЕС
Последният кьор фишек на председателят на Народното събрание Цвета Карянчева само може за пореден път да докаже, че прозвището ПКП й е лепнато не на празно от гласа на премиера в онзи секретен разговор. В два закона изрично е записано кой кани международни наблюдатели за изборите у нас. Това съвсем не е тя като шеф на парламента. От това излиза, че ако приемат поканата, отправено от Караянчева през миналата седмица, всички те ще са нелегитимни.
 

Какъв ли по-голям резил може да се спретне на всички чуждестранни институции, до които Цвета писа?

 

Припомняме, че само преди 5 дни бе шумно оповестено, че "Караянчева е поканила европейските институции да изпратят наблюдатели, които да проследят всички етапи от протичането на парламентарните избори в България през 2021 година. Официални писма с покана Караянчева изпрати до председателите на Европейската комисия, на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, на Европейската комисия за демокрация чрез право и на Групата на държавите, борещи се срещу корупцията – GRECO", съобщиха напоитоелно от НС.

 

Фрог провери какво пише по темата в законите на страната. И ето какво се оказа:

По смисъла на Закона за избора на народни представители "наблюдатели", освен тези в страната, са и „представители на чуждестранни парламенти, на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, на чуждестранни партии и движения, както и лица, посочени от партии и коалиции, участващи в изборите, и поканени чрез Министерството на външните работи.

 

Освен това в Изборния кодекс също е записано следното: „Централната избирателна комисия регистрира като наблюдатели и чуждестранни представители въз основа на искане от Министерството на външните работи, към което се прилага списък с имената им.“

 

Едва ли има нужда да се разяснява, че поканените от Цвета Караянчева, ако не познават в детайли вътрешното ни законодателство и се вържат на поканата ще се получи меко казано неловко нарушение на закона. Защо го прави Цвета обаче, е въпросът?

 

Решението си да изпрати поканите до европейските институции председателят на Народното събрание мотивира със зачестилите спекулации относно честността на изборния процес у нас. Според Цвета Караянчева изпращането на наблюдателни мисии у нас би дало допълнително спокойствие и гаранции на българските граждани за честността и признаването на изборните резултати. В мотивите си Цвета Караянчева отбелязва още, че един безпристрастен европейски мониторинг на всички етапи от изборния процес би представлявал обективна оценка на организацията, провеждането и отчитането на резултатите от вота.“, бяха така добри да ни съобщят от Народното събрание.

 

Ще сме им благодарни и ако благоволят да не нарушават законите и да правят за резил всички изброени по-горе институции и организации.

 

Както става ясно, личните мотиви на г-жа Караянчева не са правно мотивирани и обосновани. Доколкото това е пиар акция, не ви ли звучи малко като дрънчене на поцинкована кофа?

 

Диана Йонкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6853 |26.10.2020 Цветанов: ГЕРБ оказва натиск на всички, които искат да се присъединят към нас . 30| 7962 |24.10.2020 Цветан Цветанов: Борисов маневрираше между всички, смятайки, че ще ги надиграе, за да прокара руските интереси . 22| 5910 |20.10.2020 ”Отровното трио” кани на среща извънпарламентарните партии . 54| 47350 |19.10.2020 Уловиха как Цвета Караянчева си прави пиар, облечена с марково яке за над 2 бона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads