Реклама / Ads
14| 4007 |14.01.2021 НОВИНИ

Цветан Цветанов: Ще бъде много интересно да се огласи договорът на правителството с „Газпром“

.
Ще бъде много интересно да бъде огласен публично договорът, който Теменужка Петкова е подписала с „Газпром“. Първото, което ще направим в следващия парламент е анкетна комисия за действията на правителството и уронването на престижа на нацията в евро-атлантическите среди, заради поети ангажименти пред руската страна. Ще запитаме: има ли лица от българското правителство, които са провеждали тайни разговори с руски граждани от забранителния списък на ЕК? Добре е също да се знае дали тези срещи са били документирани по надлежния ред и дали са били в защита на националния интерес.
 

Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ председателят на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов.

 

По думите му Борисов, Дончев и Петкова трябва да отговарят за прокарването на този газопровод.

 

„Подкрепям Христо Казанджиев, който каза, че ще е много интересно да бъде публично огласен договорът, който Теменужка Петкова е подписала с „Газпром“. „Турски поток“ е поредната възможност на корупционен натиск и корупционни действия“, каза Цветанов.

„Мога да дам пример, че сме на първо място по непрозрачно разходване на публични средства. В момента има много механизми, които се създадоха със заобикаляне на Закона за обществените поръчки, със създаването на държавни предприятия финансирани от бюджета и възлагане на определени подбрани фирми, което винаги показва един огромен дефицит както в качеството на изпълнението, така и възможност за корупционни схеми.

 

В тази посока премиерът и управляващите живеят в един виртуален свят, но реалността е съвсем различна. Нека да се позоваваме на тези критерии и стандарти, които са заложени от развитите демокрации и начинът, по който се дават оценките“, призова Цветан Цветанов.

 

Той заяви, че населението не е достатъчно информирано от действията на правителството в условията на пандемия. Министърът на здравеопазването се старае всячески да балансира между политическите решения и това, което дават лекарските съсловия, защото те са много по-ясни и кореспондиращи с това, което се приложи в Западна Европа.

 

„Проф. Михаил Константинов има своите заслуги за провеждането на избори в България през последните 20 години. Съвсем нормално е да защитава това, което е наложил като някакъв стандарт. В дигиталното общество, в което живеем трябва допълнително да се създадат гаранции с възможни платформи за честност на изборите. Възможността да се направи това нещо е действително да има публичност на всички протоколи, когато бъдат подписани в съответните секционни комисии. Ако няма тази прозрачност ще остане усещането за възможност за манипулиране на изборния процес.

 

Сегашното статукво са политически формации, които искат да се възпроизведат отново в следващия парламент и да ограничат възможността за извънпарламентарните партии, които припокриват обществените настроения за промяна и прозрачност в управлението“, добави председателят на Републиканци.

 

Цветанов заяви, че е нормално статуквото, към което принадлежи и проф. Михаил Константинов да гарантира, че изборите са честни.

 

„Могат да се създадат допълнителни възможности те да бъдат  обективно честни и възприети от българските избиратели. Бих искал да призова всички тези, които искат промяна, нека да отидат и да упражнят конституционалното си право да гласуват. Когато има висока избирателна активност имаме възможност да противодействаме на купения, на контролирания и на манипулативния вот. Няма как да купиш всички български избиратели. А когато активността е около 70-80%, това ще ни даде реалната представителност за българския парламент и точно тогава ще има повече гаранция за бъдещите управленски решения, които да кореспондират с очакванията на хората“, споделя той.

 

„От Републиканци за България най-силно изповядваме тази теза, че трябва да дадем възможност на тези над 2 млн. българи живеещи в чужбина да упражнят правото си на глас. Подходихме много отговорно към тази политика за българите живеещи в чужбина. Дадохме много ясно послание, че зам.-председателят на единствената политическа формация в България Павел Вълнев е, живеещ и успял българин в чужбина. В същото време бившия консул на България в Чикаго Иван Анчев е координаторът, който ще отговаря за сектор „Политики към българите в чужбина“.

 

„Имаме много ясно разписан план за въвеждането на електронното управление, чрез което ще могат да се извършват административни услуги. Това, което ще представим за предстоящите парламентарни избори за управленска програма в сектор „Електронно управление“ искаме в края на един управленски мандат българите живеещи зад граница да могат да гласуват електронно“, изрази надежда Цветанов.

 

„Републиканци за България възприемаме Естонския модел, работим с представители, които живеят и работят в Талин. Тази платформа и модел те дадоха и на Финландия, а следващият подход е всички държави, които са в този регион да имат подобен административен и комуникационен електронен обмен. Да не забравяме, че през 2020 г. Естония бе домакин на Инициативата „Три морета“ за дигиталната, транспортна и газова свързаност.  Дигиталната свързаност е нещото, което може да даде повече гаранции за сигурност, възможност и бизнес.

 

Резултатите, които дават повечето социологически агенции са в услуга на статуквото и на тези, които са плащали определени средства и този ресурс да може да манипулира общественото мнение.

 

„За мен по-важна е работата на терен, както и работата и експертизата на нашите експерти. Българските избиратели са тези, които могат да дадат демократичната присъда на предстоящите парламентарни избори. Ако българските граждани имат усещането, че са излъгани от всичко това, което се е случило -  от третия мандат на Борисов могат да го направят с доста убедителен резултат и тогава могат да излезнат много други истини, за всичко, което ни е съпътствало през последните години“.

 

Не се вижда нищо в действията на управляващите, което да дава оптимизъм на българския гласоподавател.

 

Цветанов изтъкна, че обществената телевизия е подвластна на изпълнителната власт и заяви, че в нея отсъстват експерти по енергетика, геополитика, образование, екология, демография, политики за българите в чужбина и др. от извънпарламентарните групи.

„БНТ е в услуга на статуквото, икономическите и други интереси“, заяви Цветанов и добави, че БНР има по-стойностна позиция да се дават различните гледни точки.

 

Той е на мнение, че демократическата партия в лицето на новия президент Джо Байдън ще се придържат към глобализация и към много по-силен и смислен дебат и диалог между ЕС и САЩ.

 

Попитан дали смята, че в съвременният период е най-срамния в историята на България Цветанов заяви: „Определено с резултатите и с външния отзвук, който има за всичко това, което се случва във вътрешен план. Може да кажем, че приемането на страната ни в ЕС и демократичните процеси – това ще бъде с много тежък остатък за предстоящите години“.

 

„По проблема със Северна Македония Борисов заложи на краткосрочните дивиденти. Но след като си обявил като приоритет Западните Балкани, а за две години не си направил никаква пътна карта за стъпките към целта, и си позволил други държави да постигнат интересите си, значи си се провалил, каза още Цветанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 7212 |13.01.2021 Цветан Цветанов: Има ясна симбиоза между ГЕРБ и ДПС . 6| 15437 |13.01.2021 Цветан Василев в ”Честно казано с Люба Кулезич” за ортаците Пеевски и Борисов . 16| 6939 |13.01.2021 Журналист: Цветанов години наред отговаря за изборната подготовка в една партия. Следва да бъде чут . 45| 4158 |12.01.2021 Марешки: Очаквам Радев да бъде изгонен с камъни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads