Реклама / Ads
0| 7853 |18.05.2020 НОВИНИ

Цветан Василев: ”Дунарит” се рекетира чрез Междуведомствената комисия под контрола на шайката около Пеевски

.
Цветан Василев
Очевидно е, че бумът на пазарите на военна продукция от периода 2012-2018 г. е увеличил апетитите на шайката. Естествено, техните амбиции не включват инвестиции и свързаните с тях рискове, а единствено контрол, рекет и кражби. А този рекет се осъществява най-лесно чрез контрола върху Междуведомствената комисия за износа на специална продукция. Тя, по моя информация, е преминала под контрола на шайката около Пеевски още по времето на Орешарски, а понастоящем чрез Караниколов и Каракачанов не само имат информация за износа, но естествено я използват в своя полза.
 

Това заявява относно съдбата на военният завод „Дунарит“ бившият мажоритерен собственик на фалирана КТБ Цветан Василев в интервю на Бойко Николов, публикувано в bulgarianmilitary.com.

 

По думите му се говори за практики на рекет (процент от износа), както и за отказ от издаване на разрешения, "какъвто е очевидно случаят с Гебрев". „В същото време, използват контролираните от тях Кинтекс и ВМЗ Сопот, а и редица наведени търговци от тяхната квота – Манджуков, Добрин Иванов и пр. — за алтернативни производители и износители.“ , заявява още Василев.

 

„Относно „Дунарит“ много по-важен е отговорът на въпроса, защо държавата, най-вече чрез чевръстия министър Караниколов, но и с КЗК, Търговски регистър, КПКОНПИ и пр., върши поредица от закононарушения и откровени престъпления. На практика, държавата откровено работи в свой ущърб и в ущърб на кредиторите, а чрез Фонда за Гарантиране на Влоговете, тя е главен потърпевш. Поне за мене отговорът е ясен — това са характеристиките на пленена от мафията държава.“, казва още бившият банкер и продължава:

 

„Склонността към одържавяване, която забелязваме в последно време, определено показва носталгия по формулата на Мултигруп (на Държавна сигурност), когато многобройни негови структури бяха застанали на входа и на изхода на работещите държавни фирми. Нямам съмнение, че тази шайка, с лице Пеевски, не иска да развива и управлява, а да източва. Затова държавната собственост е много удобна за тях. Аз не съм убеден, че те „искрено” желаят да национализират „Дунарит”. Тезата за национализация е много удобна за популистката им пропаганда. Знам със сигурност, обаче, че мотивът е много прост — те не искат да позволят на Е. Гебрев да заплати 60 млн. лева в масата на несъстоятелността на КТБ. За да осуетят това, те превърнаха абсолютно противозаконно ДКК във факторингово дружество, което заплати на КТБ около 2 пъти по-малко, но за сметка на това Пеевски, чрез Виафот и ДиПи Инвестмънт, беше щедро възнаграден от синдиците с активи за над 150 млн. лева. Естествено, мълчат и Борисов, и прокуратурата. Може би, защото Добрин Иванов защитава не само интересите на Пеевски.

 

А колко успешно „се управляват” държавните фирми, може да се съди по състоянието на одържавения Авионамс, който държавата „оцени” на цена 3 пъти по-ниска от цената, на която го продаде през 2009 г. — само за миноритарния пакет държавата получи 10 млн. евро през 2012 г. […] По информацията, която достига до мен, в момента, Авионамс не изпълнява ангажиментите си по договора поради липса на финансиране, а в същото време не успява да изплаща и дълговете си към държавата. Затова между руските доставчици и Авионамс вероятно е застанала някоя „професионална” фирма, която прибира гарантираната от нас и мениджмънта на Авионамс печалба от договора, до който достигнахме след 5 години целенасочена работа и десетки мои и на мениджърите пътувания и контакти до Москва, Вашингтон и Брюксел.“

 

В отговор на въпрос дали върху Василев е оказван натиск заради „Дунарит“ преди да бъде фалирана КТБ той заявява:  „Нека не забравяме, че военната индустрия не беше толкова апетитна хапка дълго време. Възстановяването на пазарите определено започна след 2009-2010 г. В  същото време, поддържането на производствените мощности изискваше инвестиции, което не се вписва в „инвестиционните планове” на властелините на държавата.

 

Все пак, някои бяха видели потенциала своевременно, след като си поискаха по 50% безвъзмездно от „Дунарит” и „Авионамс” още през 2009-2010 г. Тогава, за да запазя главното — банката, към чието унищожаване с идването на Борисов на власт се беше фокусирала една финансово-медийна група, която беше партньор на Борисов в първото му правителство —прехвърлихме акциите на компания, избрана от добрия приятел на Борисов по това време Сталийски. Това си беше класическа форма на рекет, която стана норма на управление след идването на Борисов на власт. След това си откупихме същите акции през 2013 г. Понеже има конкретен следващ въпрос по тази тема ще се огранича дотук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 31165 |18.05.2020 Илиян Василев: Скритият собственик на Нова ТВ е Пеевски . 66| 6771 |16.05.2020 Иван Гешев: Божков се подигра с ”Левски”. Иска да дестабилизира държавата като Цветан Василев . 5| 6773 |15.05.2020 Илиян Василев: Идеята на час по лъжичка, не работи . 24| 16728 |11.05.2020 Илиян Василев: Бетина Жотева се изяви като говорител на Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads