Реклама / Ads
9| 6052 |30.07.2010 НОВИНИ

Цветанов: Битите от полицаи в Кърджали не са си извадили медицинско

.
Цветан Цветанов
Полицаите, участвали в акцията в Кърджали не са превишили правата си. Това коментира пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
 
Той изтъкна, че когато има специализирана полицейска акция, има неотложни действия, които се предприемат по времето на реализацията. В Кърджали служителите са влезли по неотложни действия, а вратата на жилището не е била разбита. Цветанов обаче приема, че всеки може да си търси правата.

Според него до вчера никой от пострадалото семейство не си е извадил медицинско свидетелство, а това са вече 4 дни след самото събитие, посочва Цветанов. Той е убеден, че един криминален случай се политизира, а всички действия, приети по тази специализирана операция, са били в съответствие с българското законодателство.
Министърът подчерта отново, че всичко, което е казал в залата на парламента, е от справката, която е получил от проверяващите този случай, и то със съответните доказателства.

Цветанов посъветва журналистите да проверят в Кърджали, кой е Джем и с какво се занимава?. Всички в града знаели, че сводничеството му е основната дейност. Купил е такси, което не управлява и не работи по предназначение. Таксито е било ползвано от едно друго момче, което работило 2 дни в общината в Кърджали като охранител, а през почивката упражнявал два дни тази дейност, обясни Цветанов.

Според него колата на Джем е работила като такси до 17 часа. „Това такси никога не е работило след 17 ч., а само във времето, когато е ползвано не от Джем. А сводникът просто е изпълнявал своите функции,“ обясни министърът. Той още разказа, че таксиметровите шофьори от района никога не са виждали Джем да работи като водач на такси, нито да приема поръчки.

Шефът на МВР съобщи още, че на сводника Джем в момента му се повдига обвинение за задържане под стража. Във фаталната нощ, той е отишъл да обслужи двама клиенти, като единият се е обадил на Кадир, синът на пострадалато семейство при полицейскато акция. Това е записано и дадено пред съдия. Клиентът казвал, че се е обадил на Кадир за да намерят две момичета, за да могат да бъдат тази вечер с тях, каза още Цветанов.
Министърът коментира и защо до сега прокуратурата не е повдигнала обвинение сре
щу Кадир, а само срещу Джем: „Прокуратурата е тази, която преценява, и нашата операция е насочена към документиране на престъпната дейност на Джем като сводник. За да имаш осъществяването и документирането на тази престъпна дейност, когато говорим за сводничество, трябва да има клиенти, проститутки, и всичко това е направено. Кадир каквото иска да казва, той е човекът, които ги е поръчал. Прокуратурата ще прецени дали да го привлече като помагач или свидетел по делото срещу Джем“.

Днес синдикалната федерация на служителите на МВР пък приветства с декларация категоричната позиция на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов към силно експонирания през последните дни случай с участието на полицаи от ОДМВР – Кърджали. „Заявяваме, че ще подкрепим по-нататъшните действия за справедлива защита на служителите в МВР от страна на политическото и професионалното ръководство на министерството. Изказваме пълната ни подкрепа за колегите, между които и наши членове, участвали в полицейската акция и се противопоставяме на опитите действията на полицаите да бъдат грубо политизирани и използвани за партиен пиар, както и на безпочвените внушения във връзка със случая, че Република България се превръща в „полицейска държава”, се казва в декларацията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 9362 |28.07.2010 Семейството в Кърджали пребито от МВР заради сина си, бил в схемата с проститутките . 4| 6383 |26.07.2010 Цв. Цветанов: "Килърите" - най-сериозният удар срещу организираната престъпност . 4| 4814 |21.07.2010 Цв. Цветанов: Дойде най-положителният доклад на ЕК . 3| 5797 |19.07.2010 Цветанов: Конюнктурни интереси тровят съдебната система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads