Реклама / Ads
27| 5959 |04.06.2013 НОВИНИ

Цветанов от Брюксел: Реформите в МВР застрашават и Европа

.
Цветан Цветанов
Преместването на ГДБОП в ДАНС застрашава не само националната сигурност, но и сигурността на цяла Европа.
 

Това каза бившият вътрешен министър Цветан Цветанов пред кореспонденти на български медии след срещата си с председателя на групата на Европейската народна партия в ЕП Жозеф Дол в Брюксел, предаде Медиапул.

 

Като аргументи за твърдението си зам.-председателят на ГЕРБ лаконично посочи, че "има пълно неразбиране по нещата които се входираха в бълграския парламент, а и те не кореспондират с цялостаната национална стратегия, приета от 41-ото Народно събрание". По думите му законовите промени, свързани с дейността на ГДБОП и ДАНС, са промяна на закона "в уродлив вид" и възраждане на бившата Държавна сигурност. Допълни и, че "неслучайно Калин Георгиев си подаде оставка, защото не искаше да участва в този сценарий". Същото заяви и за напускането на Константин Казаков от ръководния пост в ДАНС.

 

Попитан как си обяснява участието на новия вътрешен министър Цветлин Йовчев в кабинета "Орешарски" при положение, че преди това той бе част от администрацията на правителството на ГЕРБ, Цветанов кратко заяви: "Движението за права и свободи. Има много аргументи в тази посока и по-специално – Делян Пеевски". 

 

Бившият МВР шеф обаче изобщо не обясни какво има предвид. През последните дни това е пореден епизод от ожесточената словесна битка между двамата, започнала от първите дни на 42-ото Народно събрание.

 

Цветанов неведнъж обяви, че Пеевски стои зад атаките на главния прокурор Сотир Цацаров към ексвътрешния министър. Дори каза, че депутатът от ДПС бил доведен в кабинета му от ръководителя на обвинението. Впоследствие самият Цацаров контрира, че е заварил там Пеевски. Последният пък се закани, че тепърва ще излиза истаниата за шестте апартамента на Цветанов и за това с кои криминални лица се е срещал като министър. Самият главен прокурор обаче опроверга Цветанов. Досега няма и доказателства за някаква връзка на Пеевски с министри от новия кабинет, освен твърденията на Цветанов.

 

По повод решението на Цветлин Йовчев да отстрани преди ден от длъжност шефовете на полицейските дирекции в София, Видин, Монтана, Кюстендил, Плевен и Търговище, предшественикът му коментира от Брюксел, че "то е видно че е чистка".

 

"Когато станах министър на вътрешните работи първо проведох национално съвещание, имах възможност да задам конкретни въпроси на колегите и едва след това съм се произнасял по тяхното освобождаване", аргументира се Цветанов.

 

"Няма логика това да стане, това е начален етап на досъдебно производство", коментира бившият МВР шеф по отношение на прогнозите, че може да бъде арестуван, след като си свали имунитета, когато се върне в София.

 

Именно посещението му в белгийската столица стана причина той да не декларира отказ от имунитета си веднага, след като главният прокурор Сотир Цацаров му го поиска миналата седмица. Като се върне обаче Цветанов ще бъде поет от прокуратурата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5464 |04.06.2013 МВР укривало престъпления по времето на Цветанов? . 39| 5633 |04.06.2013 Цветанов и Борисов-през теста на правосъдието, за да останат на политическата сцена . 20| 5635 |04.06.2013 Цв. Цветанов: Уволненията в МВР са необоснована политическа чистка . 29| 5498 |03.06.2013 Имунитет пази Цветанов и от делото на Мирослава Тодорова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads