Реклама / Ads
3| 6660 |30.11.2010 НОВИНИ

Цветанов искал от САЩ отмяна на визите срещу US-затворник

.
Българският вътрешен министър Цветан Цветанов поискал да свалят визите за САЩ за български туристи и бизнесмени, както и да бъде помогнато прехвърлянето на затворниците от Гуантанамо, пише онлайн изданието на германското списание "Шпигел“.
 

Това става ясно от докладите на Дан Фрийд, който води преговорите за приемането на затворници от Гаунтанамо и от предоставени от сайта Уикилийкс (WikiLeaks) документи, които предизвикаха огромен дипломатически скандал.

Според доклада Фрийд предложил символични средства между 50 000 и 80 000 долара за приет затворник.

"Шпигел“ описва подробно разговорите с Германия. Списанието цитира документите и в частта им, която описва преговорите със Словения. Словенският външен министър Самуел Збогар попитал Вашингтон "какво може да направи Словения, за да се проведе среща между словенския премиер Борут Пахор и Барак Обама". САЩ обаче дипломатично обясняват, че това няма да се случи, дори Словения да изпълни всички искания.

Към момента почти 600 от 800-те задържани в Гуантанамо са освободени и изпратени в различни страни, една от които е и България, която прие един затворник  - 38-годишен сириец.

Припомняме, че тогава по време на разговорите вътрешният министър Цветан Цветанов обясни, че страната ни ще приеме "един, но не повече от двама задържани в затвора Гуантанамо" и ще избере затворник, който отговаря на много високи критерии, с "достойно" поведение и "семейни ценности".

До момента няма раздвижване по въпроса за отпадането на визите. За да влезе България в програмата за безвизови пътувания, има две условия, на които страната ни все още не отговаря – въвеждането на паспорти с биометрични данни и делът на отказите на виза да е под 3% от подадените молби. В момента този процент по отношение на български граждани е над 10 на сто.

Американската база в Гуантанамо, Куба, бе използвана от военноморския флот на САЩ, а през 2001 г. в нея бе изграден и силно охраняван военен затвор. В него са задържани заподозрени в тероризъм и военни престъпления. Около затвора избухна скандал, след като станаха известни факти за нечовешко отношение към задържаните - физическо насилие, принудително държане на затворника буден, излагане на силен шум, симулация на давене.

Преди ден сайта Уикилийкс разпространи грами на Вашингтон до посолството в София. От документите стана ясно, че корупцията сред висши държавни служители, извънбюджетно финансиране на политически лидери и източници на финансиране на политически кандидати са сред основните теми, от които се интересува американското правителство по отношение на България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5649 |29.11.2010 Цветанов поиска помощ от президента за „Наглите” в политиката . 7| 5304 |28.11.2010 Цветанов: Организирана престъпност и корупцията се припокриват . 20| 5468 |26.11.2010 Корнезов: Танов и Цветанов са извършили престъпление . 33| 7688 |25.11.2010 Цветанов: Ако кажа, нещата ще бъдат много страшни!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads