Реклама / Ads
26| 5757 |31.05.2013 НОВИНИ

Цветанов: Калин Георгиев подаде оставка, за да не участва във фалирането на МВР

.
Източник: Булфото
Калин Георгиев подаде оставка, защото не иска да участва във фалирането на МВР, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов при дебатите по промени в Закона на ДАНС.
 

Към новия вътрешен министър Цветлин Йовчев, Цветанов се обърна с думите: "Г-н Йовчев, не знам дали ще успеете да изпълните поръчките за унищожаване на МВР. Аз се гордея със служителите на МВР и винаги ще ги подкрепям".

„Вие се притеснявате за всичко, което е правено, и това, което трябва да прави прокуратурата, защото всяко оперативно дело има месеци разработка. Желая ви успех, това ще бъде политически успех, но ще бъде успех в толериране на организираната престъпност и в ущърб на българската общественост", продължи Цветанов.

Председателстващата пленарното заседание Мая Манолова направи забележка на Цветанов за тона, който държи в пленарна зала.

Бившият вътрешен министър каза още: „Не знам каква памет имат българските граждани, но мога да ви припомня, че по време на Тройната коалиция имаше 18 отвличания. През 2009 г. задържахме групата, защото показахме капацитет и начин на организация. Нека да ви припомня кадровите ви назначения в ДАНС - Петко Сертов, Алексей Петров, Цветлин Йовчев, Писанчев - хора, при които беше случая „Галерия".

Цветанов цитира доклад на ОЛАФ по времето на Тройната коалиция, според който в страната липсва ангажимент за предприемане на бързи действия от публични органи, когато има измами.

„ОЛАФ установи случай на нарушаване на поверителността, изтичане на информация и предаване на информация на лице от престъпния свят. Затова АФКОС беше позиционирано в МВР. От миналата година АФКОС може да прави административни разследвания и това е доверие към България", каза още бившият вътрешен министър.

За първи път от въвеждането на механизма за сътрудничество и подкрепа беше предприета борба срещу организираната престъпност, посочи Цветанов, цитирайки доклад на комисията.

Той цитира и оценка на Държавния департамент на САЩ по отношение на наркотиците за 2007 г. - „България се превръща в център на производство на синтетични наркотици. Тромава съдебна процедура". За 2010 г. в доклада се казва: „Новото правителство демонстрира политическа воля за борба с организираната престъпност. Правителството на САЩ ще продължи да подкрепя България", посочи Цветанов. „Това е оценката. Във всички доклади беше изведен диалогът, който има с правителството на ГЕРБ. Тези, които говориха, нека да си припомнят с какво свързвахме ДАНС през 2008 г. - със случая „Галерия". В делата като „Килърите", за голямо съжаление, имаше споменати депутати от Коалиция за България", коментира още Цветан Цветанов.

„Знам, че няма да ме уважавате. Искате да върнете системата за сигурност в онова, което беше споменавано в докладите като недостатъци", заяви Цветанов.

Днес сме свидетели на възстановяването на организираната престъпност с политическите решения, които се взимат в българския парламент. „Във вашия мандат - на Тройната коалиция, направихте две диаметрални реформи. Когато ГЕРБ спечели изборите, две години преди това правихме много срещи с представители от сектор Сигурност. Тук е колегата Цветлин Йовчев, той много добре знае, че направихме съвместна работна група, от експерти от ДАНС и МВР и се запознахме после с доклада на тази група. Ползвахме и експертизата на ФБР, САЩ, която се покриваше от становището на колегите от Германия", посочи Цветан Цветанов.

„ДАНС се смята преимуществено за служба на контраразузнаването, но как може тя да се превръща в полицейска структура с разследващи функции? В Германия контраразузнаването е отделна служба в МВР, в Испания и Франция разполагат с повече от една служба, които са част от МВР", каза още ексмининистърът. Той подчерта, че трябва да има последователност в реформите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5972 |30.05.2013 Калин Георгиев даде последната си заповед към служителите на МВР . 44| 5265 |30.05.2013 Цветанов: Невинен съм . 8| 5604 |30.05.2013 Цветлин Йовчев потвърди: Калин Георгиев напуска . 46| 5732 |29.05.2013 Цветанов: Ясно е кои са кадровиците на този кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads