Реклама / Ads
33| 6066 |14.08.2010 НОВИНИ

Цветанов: Липса на съдебна воля възпрепятства разследването срещу "Килърите"

.
Цветан Цветанов
Само неглижирането, високомерието и липсата на съдебна воля възпрепятства разследването по „Килърите” при атентата срещу Юри Галев, заяви днес вътрешният министър Цветан Цветанов.
 

Повод за думите му стана отвеждането на Георги Петков – Дачи, сочен за пряк извършител на убийството на бизнесмена Юри Галев, за разпит във Варна, където ще му бъде повдигнато обвинение като извършител на стрелбата в бар „Сохо" във Варна през 2005 година. Тогава Дачи стрелял по собственика на заведението Ивайло Паунов - Джованито.

Това съобщи на пресконференция директорът на Областната дирекция на МВР в морския град комисар Димитър Димитров, цитиран от dnesplus.bg.

Дачи е докаран в полицейското управление във Варна под засилена охрана заради разследване на тукашните полицаи и прокурори по досъдебното производство за опит за убийството на варненския бизнесмен, заяви окръжният прокурор Владимир Чавдаров.

“Извършените процесуално-следствени действия по физическото разпознаване на стрелеца срещу Джованито през 2005 година и разпознаването категорично посочи Дачи като извършител на това покушение. Това е още едно потвърждение на правилната посока в разследването и оперативната работа, която беше свършена от колегите през последните месеци”, категоричен бе вътрешият министър.

Нека тези три съдийки, които взеха това решение на Апелативния съд (бел. ред. за освобождаването от предварителния арест на задържаните за убийството на Галев), да тежи на тяхната съвест това противопоставяне, което те целяха с това решение, но не и – да разгледат по същество и да вникнат в детайли в криминалния анализ и на всички доказателства, които бяха представени за тежестта и организацията на тази организирана престъпност, коментира Цветан Цветанов.

Според него става дума за една стройна, йерархична, организирана престъпна група, която извършва само рекет и убийства”.

Припомняме, че след като Апелативният съд освободи “Килърите” от ареста заради липса на каквито и да е доказателства срещу тях за покушението срещу самоковския бизнесмен Юри Галев, преди дни Георги Петков – Дачи бе задържан отново във връзка със стрелбата срещу Камен Балбузанов – Куката. Това се случи на 9 август в Плевен. Впоследствие съдът в Плевен наложи мярка постоянен арест за Георги Петков – Дачи. На 20 ноември 2009 година около 19.40 ч неизвестен стрелец е открил стрелба по 31-годишния Камен Балбузанов-Куката в кафе „Латино“. Куката оживява, ранен е в рамото и в крака. Към ноември 2009 година Камен Балбузанов – Куката има 11 присъди за кражби, хулиганство и измама.
На 28 юли Дачи бе арестуван по подозрение, че е стрелял с автомат “Калашников” срещу скандалния бизнесмен и общински съветник от “Атака” Юри Галев. Срещу Галев и шофьорът му бе стреляно на 20 юни, а десет дни по-късно бизнесменът почина от инфаркт в “Пирогов”. Според оперативната информация на МВР, Дачи е бил в района на покушението и е засечен по клетка на мобилен оператор, чиято СИМ-карта ползвал.

Отново по оперативни данни на полицията, Дачи бил свързан с Васил Костов – Васко Кеца от Червен бряг, който уреждал покушението на Галев. По данни на МВР, Кеца се свързал с председателя на Българската федерация по сумо Петър Стоянов – Вожда, когото вътрешният министър Цветан Цветанов познава с прякора “Сумиста”. Кеца и Вожда пък били свързани със самоковския ресторантьор Янко Попов – Туцо Дебелия, когото от МВР, споменават с прякора “Туци”. По данни на МВР, тримата се договорили да убият Галев, а поръчката идвала от Туцо. Друга оперативна информация сочи, че директен поръчител на покушението е сръбският наркобос Сретен Йосич, който повече от година търка наровете в Белградския затвор.

Според полицейските информации, Дачи бил нает да стреля по Галев, а оръжието осигурил Методи Иванов. “Килърите” правили два опита да острелят Галев, като първият бил още в края на май, а другият на 13 юни. Тогава обаче Галев останал да си допива до сутринта и “Килърите” се отказали. Едва в нощта на 19 срещу 20 юли е стреляно срещу Галев и той е ранен смъртоносно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 6082 |05.08.2010 Цв. Цветанов: "Всичко коз" измъкнаха 600 хил. под носа на съда . 49| 7843 |04.08.2010 Цв. Цветанов: Очаквайте ликвидиране на знакови лица . 9| 6053 |30.07.2010 Цветанов: Битите от полицаи в Кърджали не са си извадили медицинско . 4| 6383 |26.07.2010 Цв. Цветанов: "Килърите" - най-сериозният удар срещу организираната престъпност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads