Реклама / Ads
Frognews #останивкъщи
19| 4359 |16.05.2011

Цветанов мътел водата на БГ съдебна система

.
Линията на поведение на министъра на вътрешните работи увеличава без причина и без това високото ниво на недоверие, което обществеността има към съдебната система. Това се посочва в доклад на Европейската асоциация на съдиите, разпространен от Съюза на съдиите в България.

От съюза напомнят, че в края на януари в София беше "мисия за установяване на фактите" от Европейската асоциация на съдиите. В доклада на експертите се посочва, че нереалистичните очаквания за тежки присъди и предположенията и дори обвиненията на министъра на вътрешните работи за корупция и липса на компетентност на съдиите, излагат на риск независимостта на съдебната система и сериозно нарушават върховенството на закона.

В доклада се посочва, че критичните мнения за състава на Висшия съдебен съвет, липсата на прозрачност при назначенията са били изразявани и преди в становища на неправителствени организации, Венецианската комисия и ЕС.

Ние подкрепяме намеренията на министъра на правосъдието да засили позицията на ВСС, но същевременно подчертаваме необходимостта ВСС да подобри качеството и прозрачността на работа и да има готовност да застане пред обществеността в защита на върховенството на закона, включително и на независимостта на съдебната система като цяло и на нейните членове, пишат в становището си експертите от Европейската асоциация на съдиите, цитирани от БТА.

ССБ работи много активно в защита независимостта на съдебната система и сигнализира за недостатъци в съдебния процес, поставяйки ги на дневен ред пред правителството. Неговите усилия са високо оценени от интервюираните с изключение на министъра на вътрешните работи. Въпреки това, правителството често пренебрегва вижданията на съюза. Нашето посещение получи широка публичност. Към момента изглежда да няма нужда от други действия под формата на Резолюция на ЕАС или писмо до Съвета на Европа. Смятаме, че е в интерес на ССБ, настоящият доклад да бъде публично огласен, за да се даде възможност на ССБ да се възползва от него по начин, който прецени, че би бил подходящ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Цв. Цветанов: България е част от трансграничен канал за контрабанда 5| 4728 |14.05.2011 . Цв. Цветанов: Докладът на Европол не е критика, а анализ 15| 4997 |09.05.2011 . Всички са недоволни от присъдата на Ковачки, смята Цветанов 14| 5186 |09.05.2011 . Цв. Цветанов: ГЕРБ постига най-добър резултат самостоятелно 35| 4304 |07.05.2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ