Реклама / Ads
10| 6288 |23.06.2010 НОВИНИ

Цветанов минава през "САПАРД" за "Дондуков" 2, кабинетът съди М. Николов

.
"Ще стане президент благодарение на делото "САПАРД" срещу мен", каза в последната си дума Марио Николов пред Темида по адрес на вътрешния министър Цветан Цветанов. Обвиняемият бил убеден, че ГЕРБ е предизвестила решението на СГС.
 

На 30 юни Софийски градски съд ще прочете присъдата срещу Марио Николов за източване на средства по програма САПАРД. Frognews.bg припомня, в най-големия до този момент и най-шумния процес за пране на близо 7,5 млн. лева, източени от програма САПАРД, Марио Николов е обвинен, че е закупил стари машини, декларирайки ги като нови.

Изключителни стегнати, но емоционални бяха в последната си дума пред Темида подсъдимите по делото. В продължение на 3 години и половина по този съдебен казус се изказваха знайни и незнайни хора, изтъкна Николов. По думите му премиери, министри, политици, политолози, журналисти са коментирали неговото дело и то без да познават в дълбочина детайлите по него.
„Единственото, което ги интересуваше беше кога и на колко години ще бъде осъден Марио Николов”, посочи още подсъдимият. Помолен за коментар за партията, която днес е управляващата, Николов, заяви:" Още от първия ден на създаване на тази партия коментарът е ясен, че трябва да бъда осъден". Той каза още, че разни политици са се издигали на база това дело и прогнозира, че Цветан Цветанов ще стане президент, като делото "САПАРД" е само едно камъче, по което той да се изкачи до президентския пост.
„Не допускайте друг да пише присъдата” с тези думи Николов се обърна към председателя на състава съдия Георги Колев. Моля да не допускате друг да взема решението, призова още той и поиска да бъде оправдан по всички обвинения. На днешното заседание и Марио Николов, и неговият защитник - адвокат Менко Менков, изразиха надежда, че съдът ще издаде оправдателна присъда. И двамата бяха на мнение, че съдът е подложен на силен натиск заради обществения интерес върху делото САПАРД. Николов обвини и медиите, че не са проявили по-голям интерес към делото.
Според Менков не е редно обществото да е толкова добре запознато с делото и да се "произнася" със своите очаквания. Съдебните заседатели в много европейски страни, също така остават изолирани от това какво се пише по медии, как се отразява даден съдебен процес. Подсъдимите пък се обявяват само с инициали, докато съдът не се произнесе.Марио Николов е убеден обаче, че все пак съдът ще издаде осъдителна присъда.Съпругата му Мариана също настоя да бъде оправдана и не се призна за виновна.

Подсъдимият Петър Петров също не се призна за виновен. Друга подсъдима - Петя Хаджииванова посочи: „Все още търся причината за това защо съм обвинена". Тя акцентира върху това колко зле се е отразил процесът на семейството и колко е стресирал подрастващата й дъщеря, която вече е на 16 г.Когато кварталният полицай ходел в дома й да й носи призовка за делото е заплашвал дъщеря й, че ще отиде в детска педагогическа стая.Нека заедно да убедим 16-годишната ми дъщеря да остане в България, защото за нея в момента България не е правова държава, изтъкна Хаджииванова.

Не съм участник в никаква международна или българска организирана престъпна група, заяви и подсъдимата Ана Шаркова. Лазарина Георгиева, друга подсъдима, също настоя за оправдателна присъда.От няколко години насам вече се чувствам осъден от няколко кръга в България, заяви Валентин Ангелов. Моля за вашата обективност настоя той, обръщайки се към съдебния състав.Имам малка надежда да бъда оправдан и тя се дължи на вас. С тези думи той Ангелов се обърна към съдия Колев. Григор Главеев посочи, че изживял силен стрес заради процеса, който силно повлиял на здравословното му състояние. Той посочи, че е с 53% загуба на работоспособност и е с първа степен на инвалидност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4766 |19.06.2010 Рашидов цепи тандема 'Борисов-Цветанов' . 1| 5000 |18.06.2010 Цветанов с операция "Болничните" . 2| 4484 |16.06.2010 Цветанов vs. Танов - втори рунд . 3| 4702 |16.06.2010 Н.Младенов: Нямаме разминавания в диалога с Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads