Реклама / Ads
14| 5497 |24.09.2012 НОВИНИ

Цветанов: Няма да намаляваме никакви обезщетения и отпуски в МВР

.
Няма да се намаляват абсолютно никакви обезщетения и отпуски в МВР, подчерта вътрешният министър Цветан Цветанов пред Нова телевизия. По думите му всичко това е въпрос на диалог, който трябва да се прави разумно и ефективно.
 

Цветанов напомни, че е изпратил писмо до служителите на МВР, в което е обяснил всичко.  

Съгласете се, че трудно се работи с шест синдиката. Държавата прави каквото може, това са й възможностите, обясни Цветанов възникналото разминаване между протестиращите полицаи и ръководството на вътрешното ведомство.

Начинът, по който вчера протече протестът на полицаите и крайните изказвания – не смятам, че това е формата и начинът, по който трябва да се водят разговори, посочи Цветанов. Направени са срещи със синдикалните организации, в МВР те са 6. Всички искат по-високи заплати - и учителите, и лекарите.

За МВР има подобрена материална база, полицаите работят вече при добри условия, смята министърът.

Обикалям в страната и се срещам с потърпевши от слабата работа на полицейски служители, посочи Цветанов. „Трябва да има представителност, която да е израз на проблемите на служителите. С 6 синдиката никога не можем да постигнем консенсус за техните искания.

Синдикалните организации и техните ръководители да бъдат така добри и да се вслушат, за да направим този баланс – сектор „Сигурност” да е в услуга на обществото. Как да обясня на родителите, че полицаят е застрелял момичето и после да кажа да му увеличат заплатата. Последните случаи и със задържани полицаи и с такива, които участват в организирани групи”, каза Цветанов.

Служителите на МВР излизат на протест за втори пореден ден с искане за увеличение на заплатите. След като вчера стотици недоволстващи полицаи от цялата страна се събраха в градинката пред сградата на министерството, днес членове и симпатизанти на синдикалната федерация на служителите в сектора отново ще отправят своите искания към управляващите.

Те настояват за по-високо заплащане и по-добри условия за работа. Според тях трудът им не се оценява достатъчно и за разлика от други сектори при тях възнагражденията не са повишавали през последните години. Освен вдигане на заплатите, служителите на МВР настояват и за законова промяна, която да им разреши да получават странични доходи.

Досега до премиера са написани над 70 писма от февруари до днес, заявиха от синдиката, на нито едно от тях обаче не е получен отговор. Ако исканията им не бъдат задоволени, полицаите заплашват с по-сериозни действия.

"Изключително неприятна е драмата от с убитото от полицай момиче в Ловеч. Причината може би е една нещастна любов", коментира нещастния случай вицепремиерът.

Цветанов заяви, че официално сигнали срещу полицая от Ловеч, прострелял с пет куршума момиче,  не са постъпвали с такава острота, която да води до дисциплинарно уволнение. Във фаталната вечер полицаят също е бил предупреден от неговия ръководител, поясни министърът.

„Имало е обаждане 6 месеца на тел. 112 от момичето за автомобил, който е бил в близост до блока и е обикалял. Разигра се изключително неприятна драма, която завърши с фатален край. Едно младо момиче не е между живите”, каза Цветанов.

„На всеки сигнал, който е постъпвал, му е обръщано внимание. Дори във вечерта, когато е станал инцидентът е имало сигнал. Той е имал желание да се издигне в служебната си професионална дейност, но на последния етап не му е даден този шанс, поради подобни инциденти, за които е имало информация”, посочи МВР шефът.

„Доколкото съм информиран от психолозите, бил е на ръба да премине или не в по-високата си степен като одобрение. Няма нещо друго, което да е по-различно от подобни психологически процедури за израстване в кариерата. Имаме случаи, когато се установяват дефицити в тяхната професионална дейност – или се уволняват дисциплинарно, или се понижават в длъжност”, каза Цветанов.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5890 |23.09.2012 Катуница година след гибелта на Ангел и Павел: Няма да забравим! . 4| 5242 |21.09.2012 Полицаи под Дянковите прозорци; него го няма . 20| 5645 |16.09.2012 Цветанов: Който от моряците е невинен, ще бъде освободен . 38| 4918 |13.09.2012 Фандъкова отсече: Редът в София няма алтернатива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads