Реклама / Ads
51| 5671 |07.02.2013 НОВИНИ

Цветанов: Никой не изнудва Борисов

.
Цветан Цветанов
Няма човек, който да изнудва или да държи в зависимост премиера на страната, каза пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов във връзка с новоизлезлите документи за „Буда".
 

Думите му са подкрепени от факта, че Бойко Борисов се обърна с молба да бъде разсекретено всичко това и да бъдат декласифицирани съгласно българското законодателство материалите от първите публикации, предаде Фокус.

Вътрешният министър допълни, че премиерът е доказал това и с управленческия си подход, и с всичко това, което е реализирал през последните години, участвайки в политиката на България.

„Смятам, че беше даден отговор на всички тези публикации и спекулации, които излязоха в публичното пространство, лично от премиера Бойко Борисов. В България през всичките тези години не са малко лицата, които са се възползвали от реализирането на подобни сценарии с използването на материали или фалшифицирането на материали, за да може в действителност да държат в зависимост когото и да било и той да бъде послушен", каза още министър Цветан Цветанов.

Бивш вътрешен министър говореше с подробности за материалите по делото „Буда", припомни той. При положение, че по никакъв начин не фигурира в картона, че е ползвано това дело от него, означава, че някои са се възползвали от позицията, която са заемали в държавата, за да боравят с класифицирана информация и след това да се подготвят, за да могат да я разпространяват или да я фабрикуват в удобна за тях позиция.

„Аз съм бил 18 години служител на МВР. Всеки един служител на МВР и на Министерство на отбраната има своето лично кадрово дело. Когато ти си служител, то е в съответната картотека на съответната служба, в която ти си служител. Когато напуснеш системата, това дело се архивира и се изпраща в архив. То може да бъде поискано и да бъде ползвано, когато отново ставаш кандидат за работа на МВР и когато трябва да преминеш всички процедури за изучаване. Направих си труда да се поинтересувам от директора на човешки ресурси дали някой в периода, в който напуснах МВР от октомври 2005 г., е ползвал моето лично кадрово дело", заяви Цветанов.

„Оказа се, че 2006 г., когато започнахме да говорим за създаването на политическия проект ГЕРБ, когато бях заместник-кмет на София, моето лично кадрово дело е било поискано и е било взето от директора на дирекция „Човешки ресурси". Тогава министър на вътрешните работи беше Румен Петков. Април 2009 г., когато бяхме три месеца преди провеждането на редовните парламентарни избори, моето лично кадрово дело отново е поискано и е разглеждано явно, може би, от министъра на вътрешните работи тогава - Михаил Миков", каза още Цветан Цветанов.

„Всичко това е правено, за да може под някаква форма да се фабрикува нещо, което да бъде ползвано в публичното пространство за дискредитиране на политически опонент, защото в България за голямо съжаление през всички години и предстоящи месеци за подготовка за парламентарни избори излизат на дневен ред или досиета, или архивни материали, за да може да няма политическо говорене за реални политики, които трябва да се направят. Когато нямаш политически аргументи, когато нямаш политически управленски програми, ти минаваш в лично настъпление към съответния политически опонент. Това е стил, който сме наблюдавали през всичките години в България", заяви министър Цветанов.

Във връзка с нов изнесен материал по темата „Буда", Цветанов каза, че не може да коментира нещо, което не е видял. "Колегите ще видят дали подобен архивен материал съществува, защото оттук нататък ще бъдем в постоянно тиражиране на информации, които по никакъв начин може би не кореспондират с действителността, няма може би такива материали, които да се намират в МВР, но е съвсем нормално и разбираемо, че те могат да бъдат фалшифицирани и пускани в публичното пространство", посочи вицепремиерът Цветан Цветанов.

„Нека си припомним какво беше отношението на бившия министър-председател, който не успя да съхрани по надлежния ред секретни материали, които в немалката си част излязоха през медиите, други не можаха да бъдат открити. Това бяха секретни материали и никой не понесе никаква отговорност за това, което е направил", заяви Цветанов.

Поредените разкрития от серията "Буда" изтекоха късно снощи в сайта за анонимно изпращане на документи Болканлийкс. В 6 страници е представен план за оперативно-издирвателни, агентурно-оперативни и оперативно-технически мероприятия по делото оперативно наблюдение (ДОН) "Буда".

В него пише как за обекта Бойко Борисов трябва да се съберат данни от всички служби в държавата, да му се изготви психологически профил, да се приложат няколко различни СРС-та (СТРУМА, ОСЪМ и ВИТ), да бъде следен с външно наблюдение и разработван с агентура за влияние.

Според сайта "Биволъ", който разпространява документите за Буда, целта била да се определи "приоритетната престъпна ориентация" на Бойко Борисов и при наличие на данни за престъпни действия той да бъде "реализиран", т.е. арестуван. Борисов обаче не е бил задържан.

Точка 8, от раздел I гласи, че едва при "наличие на данни и условия за декриминализиращо поведение /т.е. отдалечаване от престъпна дейност/ на обекта /Бойко Методиев Борисов/ по установения ред да се подходи към контакт и осъществи вербовка за привличането му за С.С. Самият Борисов вече призна, че е отказал да бъде вербуван.

В плана освен събиране на информация за всички връзки и бизнеспартьори на обекта е било предвидено да се установят "методите, лицата и посредниците за проникване в държавните органи - в кои държавни органи, спрямо кои лица". Планирано е било да се "установи съпричастността на Борисов към мощните икономически групировки, под чие влияние се намират и с чий капитал работят". Както и да се изяснят "взаимоотношенията на обекта с лица и фирми, свързани с престъпни прояви".

Предвижда се следене на телефонните разговори, кореспонденцията, подслушване разговорите на обекта и неговото физическо следене.

Шефът на ГДБОП Станимир Флоров коментира пред бТВ тази сутрин, че "няма документи, които да са притеснителни" за Бойко Борисов.  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5131 |06.02.2013 Н. Младенов: Никой никога не е оказвал натиск върху България . 15| 5146 |02.02.2013 Цветанов: Някой разчиства стари сметки с Баретата . 92| 16952 |31.01.2013 Цветанов: Ал. Петров никога не забравя; рано или късно винаги ще те стигне . 62| 5921 |27.01.2013 Цветанов: Референдумът не беше за или против Б. Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads